La Cluj se va da ora exactă în materie de start-up-uri europene. Antreprenor clujean: “E greu să dezvolți o afacere fără informații și networking”

Sute de oameni cu funcții de decizie în materie de politici europene, tineri antreprenori, dar și potențiali finanțatori sunt așteptați în luna martie la Cluj la Start Up Europe Summit, cel mai important eveniment din domeniu din acest an.

Astfel de reuniuni sunt esențiale pentru tinerii care încep o afacere, spune fondatorul unui start-up din domeniul roboticii, clujeanul Alex But.

„În momentul în care ești acolo și ești în carne și oase, deja start-up-ul tău are o față, nu mai este un link de pe net, o adresă de e-mail, ci este o persoană care poate fi întrebată, poți să discuți cu omul, oamenii pot să te evalueze mult mai bine în momentul în care ești față în față. Mie mi se pare foarte greu să poți să dezvolți o afacere fără să interacționezi cu oamenii la astfel de evenimente”, a declarat pentru EBS Radio Alex But.

Tânărul, care a câștigat cu start-upul său un stagiu de schimb de experiență în Silicon Valley, în 2018, dar care a luat și pulsul Bruxelles-ului, spune că întâlnirile cu factorii de decizie, potențialii finanțatori, respectiv alți antreprenori aduc trei beneficii importante.

„Pe partea de informare, afli care sunt noile tehnologii care ajung pe piață. Dacă este un summit în care sunt și oameni din zona deciziilor publice, oameni din administrația publică, pliticieni, poți să afli cam care ar fi măsurile pe termen scurt, ce legi apar, cum o să se modifice anumite regulamente, astfel încât din perspectiva unui start-up poți să îți adaptezei produsul la ce urmează să se întâmple. De cele mai multe ori asta are implicații în privința costurilor, ori să găsești oportunități în direcția asta. Acesta este un lucru foarte important dacă sunt prezenți și oameni din administrația publică. Din zona privată, este importantă informația, la astfel de summit-uri se fac anunțuri cu produse noi, tehnologii noi, pe care le poți folosi ca și start-up. Apoi vine partea de networking, unde poți să înâlnești parteneri noi, furnizori noi și clienți noi”, a mai spus Alex But.

Evenimentul, care va avea loc în 21 și 22 martie se adresează atât antreprneorilor, cât și potențialilor finanțatori ai acestora.

„Acest eveniment va aduce pentru două zile la Cluj-Napoca atât nivelul de decizie de politici europene, din perspectiva potențialului de finanțare a inițiativelor start-up, cât și, bineînțeles, principalii actori din industrie, dar și start-up-uri din România, din regiune și din întreaga Europă”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, instituție care este co-organizator al evenimentului.

Potrivit reprezentantei Primăriei Cluj-Napoca, orașul nostru a fost ales drept gazdă a summitului datorită efervescenței cu care se dezvoltă start-up-urile aici. Doar în domeniul IT, la Cluj-Napoca funcționau, în 2016, 360 de start-up-uri, mai bine de un sfert din firmele de profil din oraș.

Start Up Europe Summit 2019 va avea loc la Cluj-Napoca în contextul preluării de către România a președinției Consiliului Europei.

Peste 700 de participanți, factori de decizie, antreprenori și cercetători s-au înregistrat la ediția din 2018 a evenimentului, organizată la Sofia. Clujul va găzdui pe parcursul anului și alte evenimente.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: ec.europa.eu