Laborator IOT la UBB. Studenții îl vor folosi pentru a crea proiecte inovative

Studenții Universității Babeș-Bolyai au de acum un spațiu unde vor își vor putea pune noile idei în practică. Investiția se ridică la 40.000 de euro.

În cadrul instituției de învățământ, a fost deschis un laborator Internet of Things. Conceptul presupune folosirea internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte.

Laboratorul din universitatea clujeană a fost dotat cu cele mai moderne echipamente.

„Este foarte important să le punem la dispoziție și device-uri și am încercat să dotăm acest laborator și din punct de vedere tehnic cu aparate de ultimă generație: avem hololens, avem o imprimantă 3D, un braț robotic și mai multe kit-uri pe care ei își pot construi aplicații Internet of Things. Acest laborator este un spațiu pe care studenții îl pot folosi în timpul lor liber, nu este un spațiu pe care să îl dedicăm pentru activități didactice”, a declarat Simona Motogna, prodecan la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UBB.

Într-un astfel de laborator studenții pot dezvolta diferite aplicații și dispozitive.

„Pot să își facă un mic dispozitiv de deschidere a ușii de la garaj când se apropie mașina cu un anumit număr – acesta este un exemplu banal. Există foarte multe aplicații pe care le pot gândi pentru medicină, pentru agricultură – de urmărire a unor parametri, sau pentru mediu – un mic dispozitiv care să verifice periodic calitatea aerului și, în funcție de datele colectate, să decidă că trebuie deschis geamul”, a mai spus Simona Motogna.

Laboratorul a fost realizat cu sprijinul universității și a fost dotat exclusiv din sponsorizări primite de la firme de IT din oraș. Valoarea investiției trece de 40.000 de euro.

Și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a deschis în acest an un laborator Internet of Things.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Te-ar mai putea interesa