Laura Codruța Kövesi, dată exemplu în The Economist: „Poți să lupți cu adevărat împotriva corupției?”

Jurnaliștii britanici folosesc contextul protestului violent din Piața Victoriei pentru a prezenta succesul înregistrat în lupta anticorupție de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kövesi.

„În timp ce mișcările de stradă au avut un succes limitat, un procuror s-a luat la luptă din biroul său cu instituțiile publice și a reușit să condamne peste o mie de oficiali”, scriu jurnaliștii publicației The Economist.

După ce vorbesc despre succesele înregistrate de DNA sub conducerea Laurei Codruța Kövesi, jurnaliștii notează că răspunsul Guvernului la rata mare de condamnări a fost acela de schimba legile în sensul slăbirii forței justiției.

Într-un interviu acordat cu doar trei zile înainte să fie înlăturată de la conducerea DNA, Laura Codruța Kövesi a vorbit despre cât de greu le este procurorilor să lucreze la dosarele de corupție la nivel înalt.

„Niciodată să nu-ți bazezi dosarul pe o singură probă sau pe o singura declarație. Procurorul trebuie să se pună în locul inculpatului, să se gândească ce ar putea să spună inculpatul, cum s-ar apăra el?”. Acesta este, în opinia jurnaliștilor de la The Economist, secretul succesului înregistrat de Laura Codruța Kövesi.

Sursa foto: Facebook.com/LauraCodrutaKovesi

Ne poți asculta și aici: