Weekend cu proteste antiguvernamentale în Capitală. Sute de oameni răniți după intervenția în forță a jandarmilor

Proteste masive au avut loc vineri, sâmbătă și duminică în București și în marile orașe ale țării. Vineri noaptea, peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ciocnirile dintre anumite grupuri de protestatari și forțele de ordine din Piața Victoriei.

În jur de 100.000 de oameni au protestat vineri în Piața Victoriei

Filmul evenimentelor

Protestul diasporei a început în centrul Bucureștiului înainte de ora 12.00. Până seara, în piața din fața sediului Guvernului s-au strâns în jur de 100.000 de oameni. Puțin după ora 16.00, un grup de protestatari a încercat să ajungă în curtea Guvernului. Manifestanții au aruncat sticle și pietre către forțele de ordine, iar aceștia au rispostat cu spray-uri cu piper. Ciocnirile între manifestanții aflați în primul rând și forțele de ordine au continuat până seara. După ora 20.00, forțele de ordine recurg și la tunuri cu apă, pentru a îndepărta protestatarii violenți.

În jurul orei 23.00, doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi și loviți de protestatarii violenţi. Mai mulți manifestanți au făcut scut uman în jurul celor doi și au reușit astfel să îi ducă până la un alt grup de jandarmi. În timpul acestui incident, un bărbat i-a sustras unui jandarm arma.

După câteva minute, Prefectura Capitalei  a dat ordinul pentru evacuarea Pieței Victoria. Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, cu grenade cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Oamenii rămași în Piața Victoriei au fugit pe bulevardele din jur.

În total, în urma confruntărilor, peste 450 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, printre care și 35 de jandarmi.

Ordinul de evacuare a pieței a fost dat de prefectul Capitalei, susțin jandarmii

Explicațiile Jandarmeriei

Acuzați că au intervenit brutal, jandarmii au explicat sâmbătă că ordinul de evacuare a pieței a fost dat de prefectul Capitalei. „S-a acționat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen și ulterior s-au executat somațiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunțau intervenția în forță. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenționarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenția în forță a jandarmilor. Aseară, pe baza informațiilor existente și a comportamentului agresiv a unei părți din cei aflați în piață, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forță la ora 23.11. Este ordinul de intervenție semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona”, a declarat, sâmbătă dimineață, Marius Militaru, șef Serviciu Comunicare în Jandarmeria Română.

Potrivit autorităților, 33 de protestatari au fost duși pentru audieri la secții de poliție din Capitală și au fost întocmite mai multe dosare penale.

Iohannis: „Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei”

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat vineri noaptea, la puțin timp după ciocnirile violente din Piața Victoriei. „Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Opoziția cere demisii

Uniunea Salvați România a cerut, vineri seara, demisia de urgență a șefului Jandarmeriei și a ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru ”spectacolul de brutalitate” de la mitingul diasporei din Piața Victoriei. „Românii care au trimis anul trecut în țară 4,6 miliarde de dolari, o sumă egală cu investițiile străine directe, au fost întâmpinați cu gaze lacrimogene, petarde și tunuri cu apă”, se arată într-un comunicat de presă al uniunii.

Președintele PNL, Ludovic Orban, l-a acuzat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că a transformat instituțiile statului în instrumente de represiune folosite împotriva manifestanților pașnici. „Partidul Național Liberal va iniția o serie de demersuri, pentru a încerca pedepsirea celor vinovați. Am solicitat reprezentanților noștri în comisiile de apărare, ordine publică, siguranță națională, de la Senat (…), să inițieze de urgență convocarea comisiilor de apărare, pentru a începe audierea urgentă a ministrului de Interne, a prefectului Capitalei, a comandanților Jandarmeriei, precum și a oricărei alte persoane care a fost implicată, in special a victimelor care au avut de suferit de pe urma intervenției brutale a jandarmilor”, a transmis Ludovic Orban.

„Considerăm că intervenția în forță, nejustificată și utilizarea unor măsuri disproporționate, fără precedent, de către Jandarmerie sunt profund revoltătoare. De asemenea, considerăm că provocatorii, înțelegându-se cei care au avut scopul de a compromite, prin agitație și violență, protestul față de Guvernul condus de Dragnea și Dăncilă, trebuie să răspundă în fața legii”, a declarat Eugen Tomac, președintele PMP.

Sursa foto: Facebook/Nicolae Comșa

Ne poți asculta și aici: