Lucrările de refațadizare a Palatului Bánffy, care adăpostește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, au fost reluate

Lucrările de refațadizare a Palatului Bánffy, care adăpostește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, au fost reluate. Valoarea investiției care vizează reabilitarea fațadei se ridică la peste 4,5 milioane de lei.

Lucrările la Palatul Bánffy au început în 2018 și au constat în decaparea tencuielilor fațadei, curățarea piatrei, demontarea grilajelor metalice și a obloanelor. Totodată, la parterul clădirii a fost înlocuită o parte din tâmplărie, respectiv ferestrele, în timp ce la etaj au fost restaurate ferestrele și ușile.

„În contextul îmbunătățirii condițiilor meteorologice, lucrările au fost reluate în forță, urmând a avea loc operațiuni de retencuire și zugrăvire a fațadei și de revizuire a acoperișului. De asemenea, vor fi efectuate intervenții de primă necesitate asupra elementelor de piatră, vor fi montate grilajele metalice și vor fi restaurate elementele de metal”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Cluj, în a cărui subordine se află Muzeul de Artă.

Valoarea totală a investiției depășește 4,5 milioane de lei, din care anul trecut au fost folosiți 330.000 de lei.

Palatul se află parțial în proprietatea publică a judeţului Cluj şi în administrarea Muzeului de Artă Cluj-Napoca. El reprezintă cel mai important edificiu baroc din municipiu.

Clădirea a fost ridicată în perioada 1774-1785 de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György, devenit ulterior guvernator al Transilvaniei. Mai apoi, clădirii i-au fost date alte destinaţii, respectiv reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului, iar în anul 1956 Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.

Ne poți asculta și aici: