Lucrările la Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu ar mai putea dura ani buni. Este nevoie de încă 25 de milioane de lei pentru finalizarea exteriorului

Lucrările la Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu din Cluj, aflată în construcție de mai bine de un sfert de secol, au avansat, dar ar mai putea dura ani buni până când vor fi terminate.


Deși reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla sperau că biserica va fi gata anul acesta, de Centenarul Marii Uniri, lucrările vor continua și în următorii ani. Lipsa fondurilor rămâne principala problemă, a declarat, pentru EBS Radio, directorul economic al Eparhiei, Cristian Teglaș.

„Pentru finalizarea exteriorului clădirii ar mai fi nevoie de 25 de milioane de lei. Nu există linie de finanțare pentru fonduri europene la construcțiile noi de biserici și fonduri din străinătate atragem oricum, pentru că statul contribuie, și credincioșii cu o parte. Actualmente finanțările sunt undeva în jur de 3-4 milioane de lei pe an, asta, vă dați seama, că însemană ani buni. Eu speram și sper în continuare că anul acesta să fie mai substanțial ajutorul statului”, a spus Cristian Teglaș.

Reprezentantul Eparhiei a precizat că Guvernul a alocat anul acesta 2 milioane de lei pentru construcția Catedralei greco-catolice din Piața Cipariu. Cu acești bani s-au finalizat lucrările la cele două cupole laterale și se continuă exteriorul. Când și acesta va fi terminat, vor începe lucrările la interiorului bisericii.

Construcția Catedralei Sfântul Iosif a început în 1992.

Text și foto: Darian Sacalis

Ne poți asculta și aici: