Mai multe zone din Cluj își vor schimba radical fața în următorii ani

Municipalitatea a lansat în această toamnă licitațiile pentru proiectarea și execuția străzilor Regele Ferdinand și a arterelor adiacente, respectiv a Pieței Lucian Blaga. De asemenea, au fost aprobați indicatorii economici și documentația pentru refacerea Bulevardului 21 Decembrie.

Molnar Piuariu va fi prima stradă smart din România.

Prima stradă smart din România va fi amenajată, însă, în cartierul Mărăști. Este vorba de Molnar Piuariu, stradă din vecinătatea căminelor studențești din Mărăști. Lucrările ar urma să înceapă în vara anului viitor și vor dura aproximativ nouă luni.

„Va avea iluminat cu telegestiune, cu Wi-Fi pentru internet în spațiul public încorporat, vor fi montate bănci cu încărcator USB pentru telefonul mobil, dar vom avea și un sistem de irigație automat pentru arbori și spațiu verde cu senzori de umiditate. Vor fi plantați arbori și va fi crescută calitatea vieții în acea zonă”, a explicat directorul de dezvoltare al Primăriei clujene, Ovidiu Cîmpean.

Piața Mihai Viteazu a fost inaugurată pe finalul anului în care am sărbătorit Centenarul, în urma unei investiții de 5,5 milioane de lei. 2.500 de metri cubi de piatră cubică au fost folosiți pentru pavarea pieței, dar principala intervenție a vizat restaurarea statuii domnitorului.

Străzile Mihail Kogălniceanu și Universității își vor schimba și ele înfățișarea. Proiectul câștigător al unui concurs internațional de soluții prevede restricționarea traficului auto și limitarea vitezei la 20 de kilometri pe oră, realizarea unei piațete în fața Bisericii Piariștilor și mai multe zone de shared space, în care pietonii vor avea prioritate.

Ovidiu Cornea