Mai puțin de 10% dintre clujenii aflați la locul unui accident acordă primul ajutor

În 90% dintre cazuri, clujenii aflați în situația de a acorda primul ajutor unor persoane aflate în nevoie, se codesc să o facă. Chiar dacă tot mai multe persoane, de toate vârstele, participă la cursuri în care învață cum să salveze vieți, teama de a nu face ceva greșit le oprește de cele mai multe ori să intervină.

Încă din anul 2015, medicii și paramedicii voluntari ai SMURD Cluj, oferă cursuri de acordare a primului ajutor.

Coordonatorul paramedicilor voluntari SMURD Cluj, George Voicescu, spune că mii de persoane au participat la instructajele organizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență în ultimii 3 ani, dar lipsa de siguranță și teama de a-și asuma responsabilitatea fac ca rata de acordare a primului ajutor să fie una foarte mică.

„Din experianța mea, în aproape 90% dintre cazuri oamenii nu dau primul ajutor. Există foarte multe cazuri în care mergem cu ambulanța, dar lumea filmează, sună la 112, se agită, dar nimeni nu știe exact ce trebuie să facă. De aceea, pregătirea personalului medical este foarte importantă”, a declarat pentru EBS Radio George Voicescu, coordonatorul paramedicilor voluntari SMURD Cluj.

Medicul șef al UPU SMURD Cluj, dr. Cristian Ursu, spune că, totuși, echipajele de pe ambulanțe se întîlnesc și cu situații fericite.

„De o lună și jumăte, două, am avut un copil de 17 ani, electrocutat. O vecină s-a apucat să-i facă masaj cardicac. Femeia era asistentă medicală, iar când a ajuns la spital, copilul deja își revenise. Mai demult a fost un vârstnic căriua i s-a făcut rău pe stradă. A căzut inconștient, era în stop cardio-respirator și s-a apucat soția să îi facă masaj, și ea chiar nu era instruită. A ajuns echipajul destul de repede și omul acela a scăpat”, a spus dr. Cristian Ursu.

Dacă o persoană intră în stop cardio-respirator, primul ajutorul acordat în primele 5 minute este decisiv pentru salvarea vieții, de cele mai multe ori, subliniază medicii.

Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa

X
X
X