Mesajul IPS Andrei Andreicuț, la începerea școlii: „A neglija educarea copiilor și tinerilor noștri e tot una cu a-i face handicapați”

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Andrei Andreicuț, a avertizat, în mesajul transmis la începutul anului școlar, că a neglija educarea copiilor și tinerilor e tot una cu a-i face handicapați.

„Luni se redeschid porțile școlilor. Ne gândim cu optimism și nădejde la copiii noștri și cu nostalgie la vremurile când eram în postura lor. Acum vremurile-s altele, felul de a fi al copiilor e altul, dar sufletul lor și al părinților este același. A neglija educarea copiilor și tinerilor noștri e tot una cu a-i face handicapați”, se arată în mesajul mitropolitului.

Înaltul prelat le cere părinților, profesorilor și preoților să pornească o cruciadă „împotriva răutăților care ating sufletele tinerilor”.

„Nu-i ușor a face educație în lumea noastră când ne fac concurență prin media, care nu-i totdeauna constructivă, mulțime de site-uri îndoielnice din punct de vedere moral. Este foarte important ca elevul sau studentul să aibă preocupări spirituale. Are mare dificultate copilul de a deprinde rugăciunea de dimineața și de seara și de a participa duminica la Liturghie, dacă părinții lui nu fac acest lucru. S-au mai văzut și cazuri de excepție când copiii îi duc pe părinții lor la biserică”, se mai arată în mesaj.

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului i-a îndemnat pe tineri la disciplină. „E nevoie mai întâi de o disciplină interioară, în afară de cea exterioară a școlii, în care trebuie să vă încadrați. Fără îndoială că disciplina presupune o oarecare restrângere a libertăților facile, presupune un sacrificiu. Adică, nu-ți poți permite să vezi în fiecare zi un film, să hoinărești fără program, să-ți pierzi ore în șir pe calculator sau butonând pe telefon”, a mai spus IPS Andrei Andreicuț.

Foto: Mitropolia Clujului

Ne poți asculta și aici: