Mi határozza meg a boldogságom?

Az iskolázottság és az életünkkel való elégedettség közötti összefüggéseket kutatták BBTE-s hozzájárulással. A Szingapúri Nemzeti Egyetem három munkatársa, valamint Petru L. Curşeu, a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Karának professzora által jegyzett tanulmány arra keresi a választ, hogy posztindusztriális kontextusban milyen közvetítő mechanizmusok révén hat iskolázottságunk foka arra, hogy mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel – derül ki a BBTE közleményéből.

A tanulmány több feltételezett mediátor szerepét vizsgálja: a pénzügyi tájékozottságot, a munka testhezállóságát, a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást.

A kutatás során kiderült, hogy közvetett összefüggés mutatható ki az iskolázottság mértéke és az állásunkkal való elégedettség között. Ugyanakkor az iskolázottság és a pénzügyi tájékozottság közötti viszony is befolyásoló tényezőként hat. Továbbá az iskolázottság foka komoly hatással van a testmozgásra és az egésszséges táplálkozásra is.  Nem utolsó sorban az állásunkkal, az egészségi állapotunkkal, valamint a pénzügyeinkkel való elégedettség egymástól független módon is meghatározza az életünkkel való elégedettséget. Fontos az állásunkkal, annak testhezállóságával való elégedettség.

Serestély Zalán kimutatása szerint a bottom-up, azaz alulról fölfele építkező tanulmány arra az elméleti álláspontra épít, hogy az emberek saját életükkel való elégedettségét alapvető módon határozzák meg az életkörülményeik, angyagi, fizikai és szellemi erőforrásaik, azok a helyzetek és események, amelyeknek résztvevői. A szerzők ezeket a kondíciókat próbálták mérhetővé tenni. Ezzel szemben a top-down megközelítés amellett érvelne, hogy az emberek azért ítélik, illetve élik meg különböző módon életminőségüket, mert eltérő természetűek.

„A feldolgozott adatok egy 2009 és 2012 között végzett hollandiai panelfelmérésből származnak, melynek keretében online kérdőívek segítségével közel 10 000 embert szólítottak meg.  A tanulmány elsődleges célja az volt, hogy a korábbi kutatásoknál pontosabban térképezze fel azokat az útvonalakat, amelyeken keresztül iskolázottságunk hatást gyakorol az életminőségünk általunk történő megítélésére. Ennek megfelelően a következő modellt állították fel: iskolázottságunk foka meghatározza, hogy mennyire vagyunk tájékozottak a pénzügyek terén, mennyire testhezálló munkához jutunk, mekkora hangsúlyt fektetünk a testmozgásra és az egészséges táplálkozásra. Munkánk testhezállósága meghatározza, hogy mennyire vagyunk elégedettek az állásunkkal, pénzügyi tájékozottságunk befolyásolja a pénzügyi helyzetünkhöz való viszonyunkat, az elegendő testmozgás és az egészséges táplálkozás pedig az egészségi állapotunkról alkotott képünkre gyakorol hatást. A pénzügyeinkkel, az egészségi állapotunkkal, valamint az állásunkkal való elégedettség együttesen határozza meg, hogy az életünkkel mennyire vagyunk elégedettek”, hangsúlyozta ki  Serestély Zalán.

 

Te-ar mai putea interesa

X
X
X