Mondj „nemet” az iskolaelhagyásra!

Több mint 3700 hátrányos helyzetű egyetemi hallgató és középiskolás diák kapcsolódik be ebben az időszakban a Babeș–Bolyai Tudományegyetem által koordinált ROSE (Romania Second Education) keretprogram projektjeibe, amelyek a korai iskolaelhagyás megelőzését célozzák.

A 2017–2020-as időszakban megvalósuló projekt a lemorzsolódás veszélyének kitett középiskolások és egyetemi hallgatók iskolai tevékenységének javítását szolgálja.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem által benyújtott és működtetett projektek az első éves hallgatók végzési esélyeinek növelését célozzák, főképp azok esetében, akiknél a korai iskolaelhagyás kockázata magasabb. A programok tanulmányi felzárkóztatást, tanácsadást, speciális integrációs programokat és tevékenységeket biztosítanak. Tulajdonképpen a középiskolások útját szándékoznak megkönnyíteni, és az egyetemi felsőoktatást szorgalmazni.

A projektet a Világbank támogatja, míg országos szintű lebonyolítója a tanügyminisztérium keretében működő Külföldi Támogatású Programokat Lebonyolító Hivatal (UMPFE), amely együttműködik a középiskolákkal és felsőoktatási intézményekkel is – tudtuk meg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sajtóközleményéből.

„Tavaly három karon indult be az első éves egyetemistáknak szóló, felzárkózást elősegítő projekt: a Matematika és Informatika karon, a Közigazgatás, Kommunikáció és Politológia karon, illetve a Közgazdaságtudományi karon. Ugyanakkor a Babeș-Bolyai Tudományetem keretén belül beindult egy úgynevezett Studhub BBTE projekt is, amely különböző „soft skills”-ekkel ruházza fel az elsőéveseket: hogyan jegyzeteljenek, hogyan osszák be az idejüket a vizsgaidőszakban, ugyanakkor támogatást kapnak a vizsgastressz kezelésben, jártasságra tehetnek szert a tudományos szövegszerkesztésben, megtanulják, hogyan készítsenek elő egy előadást stb. Műhelyeken vehetnek részt azok az egyetemisták, akik óhajtanak, és azok is, akik bizonyos rizikótényezőkkel érkeznek (pl. rurális környezetből, kis településről vagy szociálisan hátrányos helyzetből). Hátrányosnak tekintenek nagyon sok kategóriát. A Világbank definíciója szerint lehetnek olyanok, akiknek alacsonyabb az érettségi médiájuk, vagy kis településeken tanultak, és nem nagy városokban, vagy akár lehetnek közöttük árvák, félárvák vagy anyagilag nehéz helyzetben levők – tehát a Világbank értelmezése szerint ezek azok a kategóriák, amelyek veszélyeztetettebbek az iskolaelhagyás szempontjából, illetve könnyebben otthagyhatják az egyetemet abban az esetben, ha tanulási nehézségeik vannak különféle okok miatt – vagy amiatt, hogy nehezen tartják fenn magukat az egyetemen, vagy bármilyen egyéb más indok miatt.” – tájékoztatott dr. Markó Bálint, rektorhelyettes és a ROSE program BBTE StudHub projekt vezetője.

A projektet útjára indították, a kérdés már csak az, hogy milyen eredménye lesz, igazából majd csak a számok, az adatok és a statisztikák fognak beszélni.

Részletek dr. Markó Bálint rektorhelyettesnek a hanganyagban található beszédéből:

Török-Ágoston Rebeka

Ne poți asculta și aici: