Monede de aur, argint și alamă de colecție, cu tema Centenarului, vor fi lansate de BNR

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint și o monedă din alamă pentru colecționare, va pune în circulație și o monedă aniversară din alamă, având ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Moneda emisă de BNR la 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România.

Potrivit BNR, pe aversul monedei din aur, care va avea valoarea de 500 de lei, va fi imprimată o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918. De asemenea, pe monede vor fi inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală, stema României și anul de emisiune „2018”.

Pe moneda de argint pentru colecționare, care va avea o valoare de 10 lei, va fi redată o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918 și aceleași inscri inscripții ca pe moneda de aur.

Aversul monedei din alamă pentru colecționare, cu valoarea nominală de 50 de bani va reda o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, aceleași inscripții ca celelalte două monede prezentate mai sus, dar și litera „N”, într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare.

Moneda din alamă, care va intra în circulație, va avea aceleași inscripții, însă va lipsi litera „N”, într-un cerc.

Reversul comun tuturor monedelor, de aur, arginst și alamă prezintă portretele lui Ștefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș și Iuliu Hossu, personalități care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri, dar și inscripția în arc de cerc ,,100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE” și data evenimentului aniversat ,,1 DECEMBRIE 1918”.

Tirajul este de 200 de monede din aur, 200 de monede din argint, 5.000 de monede din alamă de 50 bani pentru colecționare și un milion de monede din alamă de 50 bani pentru circulație.

Preţurile de vânzare sunt 7.615 de lei, fără TVA pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare; 330 de lei, fără TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare și 10 lei, fără TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecționare.

Monedele cu caracter aniversar, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur, argint și a monedelor din alamă pentru colecționare, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.