Parlamentarii britanici au respins toate alternativele propuse pentru Brexit

Membrii Parlamentului britanic au respins aseară toate cele opt alternative propuse pentru gestionarea procesului de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit BBC, preluat de Mediafax, după preluarea controlului asupra procesului Brexit de la Guvern, parlamentarii au avut miercuri seară o serie de voturi „indicative”, în cadrul cărora nicio alternativă nu a obținut o majoritate.

Printre cele opt variante votate de parlamentari s-a numărat menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, propunere respinsă cu un raport de voturi de 272/264 și organizarea unui nou referendum, propunere respinsă cu un raport de voturi de 295/268.

Ministrul britanic pentru Brexit, Steven Barclay, a declarat că rezultatele votului indicativ de miercuri au întărit poziția Guvernului. „Rezultatul procesului prin care a trecut Camera Comunelor întărește convingerea noastră că acordul negociat de Guvern este cea mai bună opțiune”, a declarat Barclay.

Planul alternativ propus de Partidul Laburist, care includea „o aliniere strânsă” la piața unică și protejarea drepturilor angajaților, a fost respins cu un raport de 307/237.

Alte cinci alternative, printre care ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord, așa-numitul plan al Pieței Comune 2.0, care prevedea rămânerea în Zona Economică Europeană și revocarea Articolului 50, au fost de asemenea respinse.

Parlamentarul conservator Sir Oliver Letwin, care a inițiat aceste voturi „indicative”, a declarat că lipsa majorității pentru fiecare alternativă este un lucru „dezamăgitor”.

Letwin a cerut ca alternativele să fie votate din nou luni, în cazul în care acordul negociat de Theresa May nu este aprobat până atunci.

Sursa foto: Facebook/UK House of Commons

Citește și: Parlamentarii britanici au preluat de la Guvern controlul Brexit

Ne poți asculta și aici: