Parlamentarii se întorc de astăzi la lucru

Senatorii și deputații au fost convocați în a doua sesiune ordinară a acestui an. Printre prioritățile PSD se numără o lege pentru lobby, în timp ce partidele din opoziție vor modificarea legii electorale.

Parlamentarii încep astăzi a doua sesiune ordinară a anului 2018

Unul dintre proiectele pe care PSD îl va susține în această toamnă se referă la înființarea Autorității naționale de interceptări, care prevede scoaterea serviciilor de informații și a ofițerilor din justiţie şi politică. O altă inițiativă a social-democraților are în vedere înființarea societăților de lobby.

PNL are ca obiectiv în noua sesiune o nouă moțiune de cenzură pentru înlăturarea Guvernului Dăncilă. Liberalii își mai propun și modificarea Legii de funcționare a Curții Constituționale. „Principala modificare pe care o propunem este exercitarea controlului constituțional de către Curtea Constituțională și asupra ordonanțelor simple și asupra ordonanțelor de urgență, astfel încât să nu mai existe riscul, așa cum s-a întâmplat de multe ori, ca ordonanțe de urgență care s-au declarat neconstituționale după adoptarea ca lege, să producă efecte catastrofale pentru societatea românească”, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL, citat de Mediafax.

De asemenea, liberalii susțin și schimbarea legii electorale, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi, inițiativă susținută și de USR. Principalul proiect legislativ pe care se axează cei de la USR este, însă, inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, care ar urma să fie depusă în Parlament până în 21 septembrie.

Partidul fostului președinte Traian Băsescu, PMP, va depune în Parlament proiectul de lege prin care se dorește eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. „Vara aceasta am lucrat la acest proiect de lege, pe care îl vom depune luni în Parlament, privind eliminarea tuturor pensiilor speciale. PSD a votat legea prin care parlamentarii devin niște cetățeni speciali și au pensie specială”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac. Potrivit acestuia, singurii care ar trebui să beneficieze de pensii speciale sunt „veteranii de războoi, militari care au luptat în teatrele de operațiuni și foștii deținuți politici”.

Sursa foto: Camera Deputaților

Ne poți asculta și aici: