Parlamentul britanic se pronunță pe tema Acordului Brexit

Camera Comunelor se pronunță astăzi pe tema Acordului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Există, însă, semnale clare că acordul negociat de Guvernul condus de Theresa May va fi respins de parlamentari.

În cazul în care Acordul pentru Brexit va fi respins, modul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comuntar este pus sub semnul întrebării.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar acest termen este considerat acum foarte improbabil din cauza opoziţiei cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor, arată Mediafax.

Luni, premierul Theresa May a făcut un ultim efort de a convinge parlamentarii să aprobe Acordul Brexit, avertizând că respingerea înțelegerii reprezintă o „trădare a votului poporului britanic” ce ar putea avea „consecinţe politice catastrofale”. May i-a mai îndemnat pe parlamentari să aprobe Acordul Brexit „de dragul naţiunii”.

Luni seara, Camera Lorzilor a aprobat, cu 321 de voturi pentru și 152 contra, o rezoluție simbolică de respingere a Acordului Brexit negociat de Theresa May.

Deși simbolică, Camera Comunelor fiind forul decizional în cazul Brexit, rezoluția Camerei Lorzilor, care respinge și scenariul unei ieșiri din UE fără un acord, semnalează că acordul Theresei May va prejudicia prosperitatea economică viitoare, securitatea internă și influența globală a Marii Britanii.

Sursa foto: Facebook.com/EuropeanCommission

Ne poți asculta și aici: