Partidul lui Viktor Orban, Fidesz, s-a autosuspendat din Partidul Popular European

Fidesz a decis în mod unilateral să își suspende exercitarea drepturilor de membru al Partidului Popular European (PPE), a anunțat premierul Ungariei, Viktor Orban.

„Nu putem fi excluși sau suspendați – am câștigat patru runde de alegeri, am fost aleși de către cetățenii Ungariei”, a declarat Viktor Orban. El a declarat că Fidesz a obținut 47, 56, respectiv 52 de procente la ultimele trei alegeri pentru Parlamentul European. „Un partid ca acesta nu va permite să fie exclus sau suspendat, ci, în schimb, se va ridica și va pleca”, a mai declarat premierul, potrivit MTI, citată de Mediafax.

Fidesz a decis să își suspende exercitarea drepturilor „atât timp cât cei trei înțelepți își termină raportul, după care vom avea din nou discuții cu PPE”, a spus Orban.

Partidul Popular European a decis miercuri seară suspendarea formațiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, condusă de premierul Viktor Orban, anunță președintele PPE, Joseph Daul.

Se va înființa un Comitet condus de fostul președinte al Consiliului European, Herman van Rompuy, care va evalua respectarea statului de drept și a valorilor PPE în Ungaria și va prezenta un raport, a declarat Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European.

„S-a ajuns la un compromis în PPE în cazul Fidesz, după ce s-a propus excluderea partidului, ceea ce ar fi dus la o ruptură în PPE. Fidesz a luat decizia de a se suspenda. O comisie formată din trei persoane, condusă de Herman Van Rompuy (fost președinte al Consiliului European – n.a.) va analiza situația și este așteptată o decizie până la sfârșitul anului, când va avea loc la Zagreb Congresul PPE. Eu sper ca Fodesz să nu fie exclus din PPE și nici să nu fie suspendat pentru că nu ar fi bine pentru PPE. Până atunci trebuie să ne concentrăm pe alegerile europarlamentare, astfel încât PPE să le câștige”, a spus Kelemen Honor, președintele UDMR.

Sursa foto: Károly Árvai/kormany.hu

Citește și: Fidesz, formațiunea condusă de premierul Ungariei, Viktor Orban, ar putea fi exclusă din Partidul Popular European

Ne poți asculta și aici: