Viktor Orban: „NATO este importantă, dar nu cred că securitatea militară a Ungariei se poate baza pe NATO”

Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, a declarat că forțele armate ale Ungariei ar trebui să aibă capacitatea de a apăra țara pe cont propriu de un atac venit din orice direcție, adăugând că securitatea Ungariei nu poate fi asigurată doar de NATO.

Orban a declarat, într-un interviu pentru Figyelő, citat de Mediafax, că Budapesta implementează un program de dezvoltare militară multianuală „la finalul căruia Ungaria va avea o putere semnificativă și va fi capabilă să se apere de un atac venit din orice direcție”.

„Sunt printre cei care consideră că NATO este importantă, dar nu cred că securitatea militară a Ungariei se poate baza pe NATO”, a afirmat premierul.

Orban a făcut aceste declarații după vizita la Budapesta a secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, ocazie cu care cele două țări au încheiat un acord bilateral de apărare și au discutat despre potențiala achiziție de rachete de către Ungaria.

Deși se pronunță în favoarea unei armate europene comune și consideră că Europa ar trebui să poată gestiona amenințarea rusă fără ajutor din partea SUA, Orban a subliniat că Ungaria ar trebui să aibă relații economică cât mai bune cu Moscova.

Sursa foto: Károly Árvai/kormany.hu

Ne poți asculta și aici: