Peste 12,7 milioane de lei pentru extinderea și dotarea Spitalului de Recuperare din Cluj

Consiliul Județean Cluj vrea să atragă finanțare europeană pentru modernizarea infrastructurii medicale recuperatorii. Proiectul este în valoare de peste 12,7 milioane de lei.

CJ Cluj a aprobat astăzi, în ședință extraordinară, proiectul cu finanțare europeană vizând reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Lucrările care ar urma să înceapă în perioada imediat următoare vizează, în principal, schimbarea destinației actuale a corpului de clădire unde funcționează laboratoare în ambulatoriu pentru adulți și copii.

De asemenea, arată reprezentanții CJ Cluj, alături de noul compartiment în care se vor realiza tratamente în medicina hiperbară, se vor mai crea spații suplimentare pentru decongestionarea funcțiunilor existente la parter și etajul 1 din clădirea principală a spitalului.

Finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, proiectul are o valoare totală de peste 12,7 milioane de lei, cu TVA inclus, din care aproape 10,5 milioane de lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă solicitată, contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj fiind de peste 2,2 milioane de lei.

Ce modificări vor fi făcute

În prezent, ambulatoriul spitalului funcționează în corpul C – Policlinica spitalului, locația fiind folosită la capacitate maximă, fără posibilități reale de extindere și refuncționalizare. Astfel, prin derularea investiției propuse, se urmărește efectuarea unei cât mai bune distribuiri a fluxurilor de la nivelul spitalului pentru a evita în acest mod suprapunerea fluxului de pacienți internați cu cei tratați ambulator, noile spații urmând a asigura o funcționare corespunzătoare ambulatorului integrat, într-un spațiu modern, orientat către confortul pacienților și calitatea actului medical.

În ceea ce privește situația propusă, la parter se va afla ambulatorul de copii, cu o sală de așteptare și grupuri sanitare separate, conform cerințelor normelor sanitare în vigoare. Ambulatorul pediatric constă într-un cabinet de ortopedie și o sală de ghipsare, iar în sala de așteptare se va afla o instalație de ticketing care să permită o ordonare a fluxului pacienților. Se urmărește, astfel, asigurarea unui acces universal la această locație pentru a permite o folosire facilă și a reduce din stresul pacienților. Totodată, la parter vor fi create un spațiu pentru arhivă și o încăpere pentru instalațiile ambulatorului, vestiare pentru personal, încăpere pentru server și depozitări specifice.

La etajul I se va afla ambulatorul pentru adulți, acolo unde sala de așteptare va fi dotată cu un sistem de ticketing care va reduce aglomerarea din fața cabinetelor. Pe un display afișat în sala de așteptare pacienții sunt informați dacă medicul consultă și se pot orienta pentru a afla momentul în care pot intra la consult. În partea estică a planului sunt organizare spațiile de întreținere, depozitare și pentru personal.

De asemenea, la etajul II se va afla o sală de așteptare dotată cu sistem de ticketing și cabinetele de ortopedie, chirurgie și sălile de tratament pentru adulți. Accesul pentru persoanele imobilizate se face cu ajutorul lifturilor.

Sursa foto: Facebook/Alin Tișe

Ne poți asculta și aici: