Peste 20% dintre candidații clujeni nu s-au prezentat la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat

Peste 200 de absolvenți de liceu din județul Cluj nu s-au mai prezentat la BAC.

Din peste 1.000 de candidați înscriși, la Cluj au susținut examenele doar aproximativ 800. FOTO: Cristina Năstasă, EBS Radio

Procentul de promovare la cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din 2018 a fost, la Cluj, de 31,77%, înainte de contestații. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, înainte de recorectarea lucrărilor, acesta este cu 2% mai mare decât în anul școlar trecut.

La această sesiune, peste 20% dintre candidații înscriși au ales să nu se mai prezinte la examen. „Sunt peste 200 de absolvenți care nu s-au prezentat la sesiunea de toamnă. De altfel, întotdeauna sunt mulți care se înscriu și nu se prezintă. Din cei 1.003 candidați pe care i-am avut inițial, au rămas puțin peste 800”, a declarat, pentru EBS Radio, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus.

Acesta spune că procentul absolvenților de liceu care au promovat examenul este bun și reprezintă limita la care se poate ajunge.

„Procentul din vară, care la Cluj a fost foarte bun, de 81,14%, împreună cu acest procent de 31,77%, dacă le pui cap la cap, ajungi la un procent de peste 90%. Ceea ce cred că este un procent bun și este practic limita la care se poate ajunge pentru că în momentul în care te apropii de 100%, se pun semne de întrebare”, a mai declarat Valentin Cuibus.

La nivel național, în prima sesiune a examenului de BAC, județul Cluj s-a situat pe primul loc în ceea ce privește promovabilitatea.

Noi modificări în structura examenului de Bacalaureat

Începând cu acest an școlar, probele orale ale BAC-ului vor avea loc, din nou, în vară, înainte de cele scrise. Valentin Cuibus spune că ar fi fost mai bine ca structura examenului să rămână neschimbată, asta după ce Ministerul Educației Naționale a stabilit ca probele orale să nu se mai desfășoare în luna februarie.

„Noi am fi preferat să rămână așa, dar este o discuție legislativă, deci nu e vorba de a vrea sau nu vrea”, a declarat, pentru EBS Radio, șeful IȘJ Cluj.

El este de părere că tinerii nu sunt foarte motivați când vine vorba de aceste probe și că totul ar fi fost mult mai ușor pentru ei dacă examenele orale ar fi fost susținute în luna februarie.

„Hai să fim corecți. La probele de competențe, singura condiție ca să le iei este să te prezinți. Nu poți fi respins dacă te-ai prezentat la probă. Deci tinerii nu au o motivație deosebită în privința acestor probe și atunci lucrurile erau mai simple în momentul în care se dădeau în iarnă. Era o distanță mai mare de timp și, practic, nu erau examenele unul după altul, dar pentru asta va trebui să se facă o modificare legislativă”, a mai declarat Valentin Cuibus.

Calendarul examenului de Bacalaureat din anul școlar 2018-2019

Ministerul Educației Naționale a stabilit la finalul săptămânii trecute noul calendar al examenului de Bacalaureat. Examenul va începe în 3 iunie, cu proba orală la Limba română. În 5 și 6 iunie, va fi susținută proba orală la Limba maternă. Apoi, în 7, 10 și 11 iunie, va avea loc proba de evaluare a competențelor digitale, iar în 12 și 13 iunie absolvenții de liceu vor susține proba la limba străină.

Probele scrise vor începe în 1 iulie, cu Limba și literatura română. În 2 iulie, absolvenții vor susține proba la Limba maternă, iar în 3 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă va avea loc în 4 iulie și va fi cea la alegere a profilului.

Primele rezultate se vor afișa în 8 iulie, când se vor putea depune și contestațiile. Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, iar afișarea rezultatelor finale va avea loc în 13 iulie.

Cristina Năstasă

X
X
X