Peste 70 de milioane de euro vor fi alocate proiectelor care vizează extinderea zonelor pietonale din Cluj-Napoca

Peste 70 de milioane de euro vor fi investiți de către municipalitate, începând de anul acesta, în proiecte care își propun extinderea zonelor pietonale din Cluj-Napoca.

Printre proiectele care vizează creșterea spațiilor dedicate pietonilor se numără reabilitarea străzilor Universității, Kogălniceanu, Regele Ferdinand, Tipografiei, Molnar Piuariu, dar și reamanajarea malurilor Someșului. Cel mai avansat dintre proiecte este cel care presupune modernizarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente, proiecte de aproximativ 27 de milioane de lei. În acest caz, licitația de proiectare și execuție urmează să fie adjudecată în intervalul următor, spune viceprimarul Dan Tarcea: „La toate aceste proiecte pentru pietoni ne propunem să plantăm și arbori, peste 3.000 de arbori vor fi plantați, dar vom amplasa și peste 200 de stații pentru biciclete electrice și stații de încărcare a automobilelor electrice, pentru că viitorul, clar, va fi în această direcție. Valoarea investițiilor la toate aceste proiecte ajunge la peste 70 de milioane de euro, toate aceste proiecte vor fi realizate din fonduri europene, deja la unele suntem în faza de licitație și în perioada următoare urmează să fie declarat câștigătorul pentru a putea începe lucrările anul acesta”, a declarat, pentru EBS Radio, Dan Tarcea.

„La Cluj-Napoca am decis că nu putem să fim prietenoși în același timp și cu mijloacele de transport în comun, și cu mașinile, și cu pietonii și am decis să prioritizăm transportul în comun și să facem un oraș pentru pietoni”, a adăugat viceprimarul.

Proiecte de extindere a spațiilor pietonale ar urma să fie realizate pe alte aproximativ 20 de străzi și piețe din oraș.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: