FOTO & VIDEO | Străzile Kogălniceanu și Universității își schimbă înfățișarea: trafic restricționat și mai multe zone pietonale

Străzile Mihail Kogălniceanu și Universității din centrul Clujului vor oferi  întâietate pietonilor. Traficul auto va fi drastic restricționat, iar viteza limitată la 20 de kilometri pe oră. Asta propune echipa de arhitecți care a câștigat concursul de soluții pentru reabilitarea acestei zone istorice a orașului, lansat de Primăria Cluj-Napoca.

Proiectul câștigător a fost întocmit de un birou de arhitectură din oraș. În concurs s-au înscris peste zece idei, jumătate dintre ele din străinătate. Potrivit autorităților, proiectul câștigător a fost apreciat pentru complexitate și pentru intervențiile destul de discrete care trebuie făcute pentru punerea în valoare a zonei.

„Strada are în forma actuală o istorie de circa 500 de ani. Cultul și cultura sunt pilonii esențiali ai devenirii acestei străzi. Încercăm să înțelegem ce prezintă valoros astăzi acest mediu urban și cumva să îl redăm orașului. Drumul va fi foarte lung, sunt discuții cu municipalitatea să găsim acele forme în care pietonul să simtă că acest spațiu este în primul rând al lui”, a declarat Arnold Macalik, coordonatorul echipei câștigătoare.

Potrivit acestuia, vor exista două zone exclusiv pietonale, una în fața Colegiului Reformat și a Bisericii Reformate, și alta în fața Universității Babeș-Bolyai.

Chiar dacă traficul auto va fi descurajat, mașinile vor avea în continuare acces cu limitarea vitezei la 20 de kilometri pe oră.

Soluția câștigătoare prevede realizarea pe strada Universității a unei piațete în fața Bisericii Piariștilor, unde va fi reamplasată statuia Sfintei Maria, aflată acum în incinta Bisericii Sfântul Petru din Mărăști. De asemenea, în vecinătatea sediului central al UBB va exista și o zonă unde vor fi gravate numele tuturor rectorilor din istoria universității clujene.

Zonele destinate pietonilor vor fi pavate cu plăci mari de granit, asemănătoare cu cele din fața Bisericii Sfântul Mihail și din fața Palatului Banffy, și cu piatră cubică.

Zone inedite vor fi cele din fața Bisericii reformate de pe strada Kogălniceanu și din zona Bastionului Croitorilor, care vor fi nepavate. „Aducem un oarecare caracter rural, aici să nu înțelegem că avem un spațiu urban rustic, ci readucem acea stare care se regăsește actualmente la Brașov, în jurul Bisericii Negre, unde, într-o versiune istorică, nu există pavaj. Sunt pe alocuri doar mici covorașe de pavaj”, a sintetizat arhitectul.

Primarul Emil Boc a declarat că în termen de zece zile va fi semnat contractul de proiectare. În etapa următoare, autoritățile vor depune cererea de finanțare, proiectul urmând să fie finanțat din fonduri locale și europene.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: