Povestea dirijorului Henry Chang: De pe Wall Street pe scena Filarmonicii din Cluj

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” va concerta în această seară sub bagheta tânărului dirijor american Henry Chang, câştigător al Premiului I la prima ediţie a Concursului de Dirijat al Uniunii Europene de anul trecut.

Drumul de la pian la bagheta de dirijor nu a fost unul fără obstacole. După ce a studiat pianul timp de 12 ani, Henry s-a îmbolnăvit și nu a mai putut să își folosească mâna dreaptă și astfel să mai cânte la pian. Au urmat ani de zile în care artistul a pierdut orice contact cu muzica. „A fost de-a dreptul dramatic. După ce am pierdut abilitatea de a-mi folosi mâna, am încetat să mai ascult muzică clasică pentru o perioadă de 5-6 ani. Nu puteam să mă apropiu de muzica clasică pentru că durerea era prea mare. Mi-a luat încă patru ani după asta să pot privi un pian fără să fiu copleșit de durere”, povestește, pentru EBS Radio, Henry Chang.

În anii care au urmat, Henry a absolvit studiile, atât pe cele muzicale, cât și medicina, care fusese condiția părinților pentru a continua studierea pianului. După absolvire, tânărul a lucrat ca medic voluntar în Africa și în Insulele Filipine, iar apoi, întors la New York, a ajuns să lucreze pe Wall Street pentru o firmă de brokeraj. Nu a rezistat însă mai mult de 2 ani.

„Sacrifici totul pentru muzică, dar corpul tău nu ține pasul. Încerci să ajuți oamenii, dar îți pierzi speranța în umanitate. Am ajuns la un punct în care mi-am spus că vreau să fac cât mai mulți bani, dar m-am trezit într-o dimineață și am realizat că am devenit o persoană pe care nu o respectam și pe în care nu mă regăseam deloc”, mai spune tânărul dirijor.

Șansa de a deveni dirijor i-a apărut după ce a participat la un concert dirijat de cel care avea să îi devină mentor în următorii ani. „A fost un proces lent, dar am decis în cele din urmă că voi reîncepe să ascult muzică și că vreau să văd un concert din nou. Primul concert la care am mers m-a copleșit instant. Am plâns de bucurie ascultând muzică din nou. La sfârșitul spectacolului am mers la dirijor și i-am spus că a fost cel mai frumos concert la care am participat. Acel dirijor avea să devină mentorul meu până astăzi”, mai spune tânărul muzician.

Sub bagheta lui Henri, Orchestra Filarmonicii din Cluj va interpreta Yellow River, una dintre cele mai cunoscute lucrări de muzică clasică pe care le-a dat China, urmată de Simfonia a 6-a Patetica de Ceaikovski.

Interviul complet cu Henry Chang poate fi ascultat sâmbătă, de la ora 11.00, în cadrul emisiunii Common Grounds, realizată de colegul nostru Flaviu Petean.

Sursa foto: Facebook/Filarmonica de Stat Transilvania

Ne poți asculta și aici: