Primarii de municipii amenință cu proteste în fața Guvernului dacă nu primesc o treime din buget

Primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România (AMR), amenință cu proteste în fața Guvernului, dacă nu primesc o treime din bugetul național.

„Am convenit ca mâine (miercuri-n.r.) la ora 12.00 să fim la Asociația Municipiilor, vom chema și alți primari și dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat imediat ne vom deplasa în fața Guvernului ca protest, în numele cetățenilor din România, pentru că noi reprezentăm cetățenii din România și banii nu se iau de la primari sau primărie, se iau de la oameni care doresc dezvoltarea. Din nou regretabil este că discutăm două ore jumătate și Guvernul României, reprezentanții României, ne-au adus acuzații care nu-și au sensul. Nu are sens de ce să spui că ai excedent bugetar, că tu ai mai mult decât celălalt. Noi cerem ca o treime din bugetul de stat să meargă către administrația locală și am convenit ca 66,8%, cifra spusă de Ministerul de Finanțe, că este obligatorie ca să compenseze pentru a reduce pierderile din 2018 trebuie îndeplinită. În momentul în care va lipsi un procent, fiecare cetățean pierde”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului, citat de Mediafax.

Edilii spun că în momentul de față banii care merg către administrația locală au o pondere de până în 20% din buget. „Le-am spus punctul nostru de vedere, că noi considerăm faptul că în Uniunea Europeană minimul pe administrația locală este de 30%, considerăm că și în România trebuie să fie măcar în zona de minim, adică o treime din buget. O treime din buget, ca să fie treaba clară. Dânșii ne-au ascultat punctul nostru de vedere și ne-au promis că până mâine la ora 12.00 ne vor comunica rezultatele. Noi mâine la 12.00 suntem adunați cu toții la Asociația Municipiilor și așteptăm cu mult interes vești de la Guvern, în sensul în care să fim luați în considerație”, a spus Robert Negoiță, președintele AMR.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care s-a întâlnit ieri cu primarii, a anunțat că astăzi va prezenta varianta finală a proiectului de buget.

Sursa foto: Facebook/Asociația Municipiilor din România

Ne poți asculta și aici: