Primarii de municipii resping propunerea Ministerului Finanțelor privind preluarea unor cheltuieli

Primarii de municipii resping categoric propunerile Ministerului Finanțelor privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate și cere asumarea de către Guvern a „susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități”.

„AMR respinge categoric propunerile Ministerului Finanțelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizații pentru persoane cu handicap și însoțitori ai acestora, precum și <salarizarea personalului neclerical>, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei. AMR solicită asumarea de către Guvern a <susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități>, așa cum s-a angajat în <Programul de guvernare 2018-2020>”, se arată într-o scrisoare a Asociației Municipiilor din România (AMR), trimisă premierului Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Potrivit AMR, urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017.

În aceste condiții, AMR a solicitat ca, în anul 2019, Guvernul României să își respecte promisiunea făcută la sfârșitul anului 2017, dar și la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finanțarea APL cel puțin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete.

„Din evaluările noastre, confirmate cu cifrele oficiale, pentru ca în anul 2019 comunitățile locale să fie finanțate la nivelul anului 2017, comunele, orașele și municipiile ar trebui să beneficieze de compensarea pierderilor pe care le înregistrează, până la nivelul minim de 67% din IV. Răspunsul MFP, astfel cum îl regăsim în adresa nr. 462218/30.01.2019, reprezintă o ducere în derizoriu atât a nevoilor și intereselor comunităților locale, cât și o gravă încălcare a principiului asigurării resurselor corespunzătoare competenţelor transferate, cât și a principiul asigurării unui proces de descentralizare stabil, predictibil, bazat pe criterii şi reguli obiective, care să nu constrângă activitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau să limiteze autonomia locală financiară, principii reglementate și în Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006”, arată primarii.

Potrivit AMR, primele simulări arată că la nivelul majorității primăriilor s-ar înregistra pierderi semnificative ca urmare a creșterii cotei din IV alocate, în paralel cu preluarea integrală a cheltuielilor generate de susținerea sistemului de protecție a copilului și a sistemului de protecție a persoanelor cu dizabilități.

Sursa foto: Facebook/Asociația Municipiilor din România

Ne poți asculta și aici: