Primarii de municipii, nemulțumiți că nu au fost consultați la realizarea proiectului de buget pe 2019

Primarii de municipii din România acuză Guvernul că nu i-a consultat referitor la construcţia proiectului de buget pentru anul 2019. Ei solicită o întâlnire de urgență marți cu premierul Viorica Dăncilă.

„În semestrul II din anul 2018 , dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate, astfel încat la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, arată primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România (AMR), potrivit Mediafax.

Edilii arată, în scrisoarea transmisă Guvernului, că proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019 nu a fost dezbătut și acuză Executivul că au aflat din presă că proiectul va fi adoptat până joi.

Tot din surse neoficiale sunt și speculațiile, arată AMR, referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv :
-20% la bugetul local al judeţului;
-45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.
-30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat.

„Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale”, mai spun reprezentanții AMR.

Darius Vâlcov, consilierul premierului pe economie, a anunțat că bugetul de stat pentru 2019 s-ar putea să fie pus în dezbatere publică marți, iar luni urmează să mai aibă loc o discuție în Coaliție.

Surse politice au declarat pentru Mediafax că marți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, se va întâlni cu primarii de municipii din România. Acesta a fost desemnat de premier să poarte discuții cu edilii.

Sursa foto: Asociația Municipiilor din România

Ne poți asculta și aici: