Produsele din fermele în care lucrează studenții USAMV atrag zilnic zeci de clujeni

Aproximativ o sută de studenți de la USAMV lucrează în ferma din Cojocna în care se obțin produse din carne, lapte și ouă, iar alte sute de studenți fac practică acolo și în mini-fabricile amplasate pe Calea Florești.

Produsele realizate după rețete originale sunt vândute în magazinul propriu al universității. Zeci de clujeni ajung acolo, ca să își cumpere lapte, ouă și alte specialități, pe care le apreciază atât pentru prospețime, cât și pentru prețurile accesibile. Un litru de lapte integral costă 3 lei, iar prețul ouălor pleacă de la 30 de bani. „Eu vin din partea cealaltă a orașului. Avantajul este că este mai ieftin, marfa este proaspătă, că vine în fiecare zi”, spune o clujeancă. „Sunt naturale, laptele este crud, îl fierbem noi acasă, și este lapte de vacă, nu lapte de PET”, povestește o altă clujeană. „Eu am fost la fermă și am văzut. Găinile sunt crescute la sol, mănâncă grăunțe, nu concentrate”, susține un clujean.

Emilia Neag, care lucrează ca vânzătoare în magazin încă din 2003, spune că unitatea și-a făcut deja clienți fideli. „Majoritatea sunt pesnionari, probabil că le permite și timpul, dar și angajații și studenții din USAMV”, spune Emilia Neag.

În fermele din Cojocna și în unitățile de producție ale USAMV lucrează permanent 30 de persoane, inclusiv ingineri, absolvenți ai universității. Mai mult, produse inovative, precum sucurile cu probiotice, ar urma să se regăsească și ele în viitor pe rafturile magazinului de pe Calea Mănăștur.

„Pe partea de carmangerie, salamul picant este o rețetă unică, personalizată. Un coleg de al meu, care a terminat Știința și Tehnologia Alimentelor, după mai multe teste, analize, a ajuns la o rețetă unică. Vor urma și alte produse innovative, sucurile cu probiotice”, explică Lucian Cuibus, directorul societății care administrează magazinul.

Magazinul USAMV are vânzări zilnice de aproximativ 1.000 de euro, din care peste 2.000 de ouă și mai bine de 300 de litri de lapte. Cantitatea produsă de ferma universității este însă mai mare, astfel că un al doilea magaizn ar urma să fie deschis în curând și în Gheorgheni.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: