FOTO | Rețete originale ale studenților USAMV Cluj: înghețată vegană cu ingrediente exotice, iaurt din lapte de capră cu cătină sau lapte vegetal cu nuci și toporași

Înghețată vegană cu ingrediente exotice, iaurt din lapte de capră cu cătină sau lapte vegetal cu nuci și toporași. Acestea sunt doar câteva dintre cele peste 70 de creații alimentare realizate de studenți de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), alături de profesorii lor.

Cei mai mulți dintre studenți au realizat produsele în cadrul lucrărilor de licență, iar unii dintre ei sunt interesați să își transforme rețetele într-un business.

„Este o înghețată vegană, nu conține produse animale, deoarece conține unt de cocos în loc de lapte, conține cherimoya, care un fruct din Spania, care un gust cumva amestecat cu pară, banană și ananas, și ca să-i dau o aromă mai fresh i-am adăugat ardei kapia”, susține Brigitta Birchner, studentă în anul IV la Ingineria Produselor Alimentare.

„Produsul este obținut din lapte de capră și microcapsule din ulei de cătină. Acesta conține foarte multă vitamina C, de zece ori mai mult decât citricele, de două decât măceșele. Vitamina C este un antioxidant puternic și combate radicalii liberi, care la îmbătrânire. Uleiul de cătină conține și acizi grași care ajută la scăderea colesterolului”, a declarat Daniel Reman, student tot în anul IV la Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare, din cadrul USAMV.

Pentru ca produsele tinerilor să ajungă pe piață sunt necesari mai mulți pași, explică prorectorul pe cercetare al USAMV, Dan Vodnar: „În mod normal, în acest moment, studenții practic au ajuns la un prototip. În cazul în care cred în produsul pe care l-au făcut, următorul pas este să depună o cerere de brevet, să breveteze ideea, iar mai apoi centrele de transfer tehnologic care aparțin universității noastre i-au legătura și răspândesc aceste idei către industrie. Și industria spune , iar mai apoi urmează adaptarea cu tehnologia pe care acești oameni din industrie o dețin”.

Produsele studenților de la USAMV au fost prezentate în cadrul Salonului Pro Invent, care se desfășoară între 20-22 martie la BT Arena. La eveniment sunt expuse peste 350 de invenții din domeniul cercetării și tehnicii.

Ovidiu Cornea

X
X
X