Programul de cadastrare gratuită a proprietăților, încheiat în comuna clujeană Chinteni

Programul de cadastrare gratuită a proprietăților s-a încheiat în comuna clujeană Chinteni, unde peste 18.000 de proprietăți au fost înregistrate la Oficiul de Cadastru. Primarul Lucia Magdalena Suciu susține că aceasta este prima localitate din țară care a reușit să finalizeze programul.

SONY DSC

De acum, proprietarii din comuna Chinteni figurează în baza de date cu terenurile, imobilele, dar și istoricul acestora. „Pe site-ul primăriei Chinteni. Intrați pe cadastru general și veți vedea acolo fiecare proprietar cu terenul, de unde vine terenul, cum a intrat în posesia terenului, absolut toate detaliile… sunt 17.980 de cărți funciare. Unic în România”, a declarat, pentru EBS Radio, Lucia Magdalena Suciu, primarul localității.

Faptul că prorietățile au dosar cadastral îi va ajuta pe localnici la vânzarea acestora. „Din punct de vedere al pieței imobiliare și al pieței construcțiilor, acest lucru este foarte important pentru că autorizațiile de construcție se emit doar pentru terenuri care sunt intabulate și care au extras de carte funciară. Chinteni este una dintre localitățile limitrofe municipiului Cluj-Napoca și spre zona respectivă se orientează de regulă familiile sau cei care își construiesc o casă în regie proprie”, susține Tudor Marc, expert în domeniul imobiliar.

În total, în județul Cluj sunt șase comune în care se desfășoară lucrări gratuite de cadastrare a proprietăților: Chinteni, Aghireșu, Borșa, Iclod, Jucu și Vultureni. „La nivelul UAT Chinteni au fost depuse, verificate și recepționate documentele tehnice ale cadastrului, iar începând cu data de 06.11.2018 acestea au fost afișate la sediul primăriei comunei Chinteni, urmând ca în termen de 60 de zile să fie depuse cererile de rectificare”, susțin reprezentanții Oficiului Județean de Cadastru Cluj.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023 are ca obiectiv înregistrarea gratuită a imobilelor din țară și a tuturor terenurilor agricole care fac obiectul subvențiilor APIA într-o bază de date unitară și completă. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară oferă primarilor 155.000 de lei pentru alcătuirea bazei de date.

Sursa foto: primariachinteni.ro

Alexandra Ogruțan

Ne poți asculta și aici: