Proiect inedit la Cluj. Zece familii care trăiesc la bloc au primit teren la țară ca să-și cultive propriile legume și fructe

O asociație din Cluj aduce orășenii mai aproape de viața de la țară.

Astfel, în localitatea Suceagu, zece parcele de teren au fost puse la dispoziția unor clujeni care, sufocați de aglomerația din marile cartiere, vor să își cultive propriile fructe sau legume ca pe vremea bunicilor.

Și clujenii s-au înghesuit de-a dreptul ca să prindă un loc.

„Numărul solicitărilor a fost foarte, foarte mare. Cele două criterii în funcție de care am evaluat candidații sunt minim un copil de cel mult 12 ani în acea familie, iar o altă condiție a fost să locuiască la bloc. Cele zece familii sunt compuse din tineri, majoritatea dintre ei având câte o meserie care implică statul la birou, prin urmare s-a nimerit foarte bine posibilitatea de a ieși să-și cultive propiile legume, mulți dintre ei au început deja să cultive roșii sau ceapă, dar pe balcon”, spune Alin Pop, coordonatorul proiectului.

Pe lângă roadele propriu-zise, proiectul aduce și alte beneficii. Este unul educativ, mai ales pentru cei mici.

„Inițiativa mi se pare una genială pentru că pur și simplu reușim să ieșim din mediul urban și avem contact cu natura, să învățăm copiii și să le oferim o experiență diferită de cea avută în mediul urban. O să cultivăm legume bio, fără îngrășământ chimic, doar natural, ca pe vremea bunicilor noștri – roșii, dovlecei, castraveți, ardei” , a declarat pentru EBS Radio George Bonaș, unul dintre beneficiari.

Proiectul, deocamdată unul pilot, va fi extins. Inițiatorii fac demersuri pentru a identifica acum persoane de la țară care doresc să ofere și altora posibilitatea de a-și cultiva propriile fructe și legume.

Ioana Pîrlea

Sursa foto: Asociatia Hai in Sat

Ne poți asculta și aici: