Autoritățile caută un teren de 4,5 hectare pe care să construiască un spital pentru copii la Cluj

Consiliul Judeţean caută un teren de 4,5 hectare pe raza municipiului Cluj-Napoca pentru construirea unui spital pediatric monobloc, cu 500 de paturi, după ce demersurile pentru cumpărarea unei clădiri au eşuat.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a declarat că şi-ar dori ca proiectul noului spital să fie finalizat în 2020. „Spitalul de Copii Cluj-Napoca funcţionează în 14 locaţii, cu secţii şi clinici răspândite în oraş, unele revendicate, altele într-o stare de degradare care nu mai permite îndeplinirea condiţiilor legale. Ne-am propus construirea unui spital pediatric monobloc, care să găzduiască aproape toate aceste secţii şi clinici, iar pentru asta am demarat, iniţial, procedura de achiziţie directă a unei clădiri, având 10 milioane de euro prevăzuţi pentru o astfel de investiţie. Din păcate, nu s-a primit nicio ofertă, astfel că suntem, în prezent, în procedura de cumpărare a unui teren de 4,5 ha, pe raza municipiului, undeva la periferie, pe care să construim o clădire de la zero. Aparatele medicale existente vor fi aduse în noul spital, dar vom cumpăra şi echipamente noi. Mi-aş dori ca acest proiect să fie finalizat în 2020”, a spus Alin Tişe, citat de Mediafax.

Președintele CJ Cluj susține că noul spitale va avea 500 de paturi pentru copii, la care se adaugă cele pentru părinţi, astfel că va fi, de fapt, un veritabil spital regional. „Va putea fi utilizat de la urgenţa din primul moment până la secţiile de care au nevoie micii pacienţi. În aceeaşi clădire vor fi sala de urgenţe şi cea de operaţii şi saloane de internare. După finalizarea noului spital, clădirile actuale vor fi reutilizate pentru alte instituţii publice”, a mai spus Alin Tișe.

În opinia acestuia, cea mai gravă este situaţia spaţiului de pe Calea Moţilor, unde se află Clinica de Pediatrie 1 şi UPU pentru copii, în condiţiile în care mai multe corpuri de clădire sunt revendicate, astfel încât CJ Cluj nu poate realiza investiţii.

Ne poți asculta și aici: