Proiectul care vizează lărgirea străzii Bună Ziua bate pasul pe loc. Documentațiile, retrimise de primărie la Agenția pentru Achiziții Publice

Primăria Cluj-Napoca a refăcut documentațiile pentru licitațiile de mutare a utilităților de pe strada Bună Ziua, dar demersurile bat din nou pasul pe loc.

Documentele care vizează mutarea conductelor de gaz se află în analiza Agenției Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), iar primirea unui răspuns va mai dura, spune viceprimarul Dan Tarcea.
„Am vrut să facem o singură licitație, pentru mutarea utilităților, au spus că nu este concurențial și să facem patru licitații, una pentru gaz, una pentru apă, pentru fiecare licitație în parte. Am redepus cele patru caiete de sarcini, trei au intrat în validare, una a intrat în verificare. Nu vă pot spune cât va dura, în mod normal ar trebui să dureze 9 zile lucrătoare, dar cum a durat 3 luni și jumătate, ne putem aștepta și aici să dureze din nou 3 luni și jumătate”, a declarat, pentru EBS Radio, Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

Inițial, Primăria a trimis documentația pentru organizarea licitației de mutare a rețelelor de pe strada Bună Ziua în septembrie 2018, iar răspunsul a venit în decembrie 2018.

Reprezentanții ANAP au precizat pentru EBS Radio că „documentația de organizare a licitației pentru mutarea utilităților de pe strada Bună Ziua a fost respinsă, în luna decembrie, deoarece încheierea unui singur acord cadru pentru proiectarea și execuția de lucrări aferente rețelelor de alimentare cu apă, canalizare, electrice și gaze naturale, lucrări care fac parte din domenii de activitate diferite care presupun reglementări specifice, ar conduce la restrângerea, distorsionarea concurenței în ceea ce privește atribuirea contractelor. Drept urmare, ANAP a recomandat derularea a câte un acord-cadru pentru fiecare tip de lucrări: un acord-cadru pentru lucrări aferente alimentării cu apa si canalizare, un acord-cadru pentru lucrări de instalații electrice și un alt acord-cadru pentru lucrările aferente rețelelor de gaze”.

Aceștia au confirmat primirea în luna decembrie a noilor documentații transmise de RADP – Regia contractantă, aflată în subordinea Primăriei clujene.

“Una dintre documentații, pentru mutarea rețelelor de gaz, a intrat în eșantionul de verificare. Momentan aceasta se află în stadiul de așteptare validare”, au transmis reprezentanții ANAP. Potrivit acestora, emiterea unei soluții cu privire la validarea documentației amintite va dura aproximativ o lună.

Aceștia au menționat, pe de altă parte, că, începând cu 21 decembrie, analizarea documentațiilor de licitație de către ANAP nu mai are caracter obligatoriu. Analiza documentației transmise de RADP Cluj se efectuează totuși întrucât a fost transmisă anterior acestei date.

Lărgirea străzii Bună ziua, una din zonele cu cea mai spectaculoasă dezvoltare din Cluj-Napoca, prevede realizarea a două benzi pe fiecare din sensurile de circulație, piste de biciclete și două noi sensuri giratorii. Municipalitatea a plănuit inițial ca lucrările să înceapă anul acesta.

Proiectul de lărgire a străzii care face legătura între Calea Turzii și cartierele Bună Ziua și Andrei Mureșanu este unul mai vechi, însă a fost ținut în stand-by de faptul că artera se afla în administrarea Guvernului României. Strada a fost primită înapoi de municipalitate anul trecut.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: