Protest al avocaților la Cluj. Aceștia cer revizuirea onorariilor primite din oficiu

Sute de avocați clujeni au intrat, luni, la procese, cu banderole albe pe braț, nemulțumiți de onorariile pentru proecesele din oficiu.

Avocații din întreaga țară sunt nemulțumiți de faptul că onorariile negociate cu Ministerul Justiției sunt insuficiente în raport cu prestațiile avocaților. Astfel, un avocat din oficiu primește 30 de euro pentru un proces din oficiu, în timp ce judecătorii și procurorii câștigă 3.500 de euro net pe lună.

Prodecanul Baroului Cluj, Victor Rusa, a declarat, că s-ar putea ajunge chiar la neacordarea asistenței juridice din oficiu.

„Am decis să intrăm în procese cu banderole albe pe brațe. Dacă nu se va rezolva situația, vom trece la alte forme de protest, chiar la neacordarea asistenței juridice din oficiu, începând cu luna martie. La protestul de luni au participat sute de avocați din Baroul Cluj”, a spus Victor Rusa, citat de Mediafax.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, pe pagina sa de Facebook, că protocolul din 2008, a fost actualizat după 7 ani. Astfrel, în 2015 a avut loc o majorare de 30%.

„Din 2017 se tot discută despre actualizarea acestuia, iar MJ tot așteaptă o justificare a propunerilor formulate”, a spus ministrul Justiției, care susține că propunerile avocaților nu sunt motivate.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: