România, condamnată la CEDO pentru folosirea forței „excesive și nejustificate” la Pata Rât

Statul român este bun de plată în urma unei intervenții a Poliției în comunitatea de romi de lângă rampa de gunoi de la Pata Rât. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că doi bărbați care au fost agresați de forțele de ordine trebuie să primească peste 23.000 de euro.

„În cursul anului 2005, poliția a primit un număr ridicat de plângeri legate de furturi, astfel că a fost organizată o intervenție în comunitatea de la Pata Rât în 5 noiembrie 2005. Polițiștii au recuperat mai multe obiecte furate și au efectuat două arestări. Ca rezultat al descoperirii bunurilor furate și al suspiciunilor legate de alte persoane implicate, IPJ Cluj a aprobat o razie de amploare la Pata Rât în 8 noiembrie 2005, care a început la ora 6 și s-a încheiat la ora 10. Reclamanții au refuzat să își părăsească locuințele și au fost evacuați cu forța”, se mai arată în decizia CEDO, potrivit Mediafax.

„Cazul privește două intervenții ale Poliției în comunitatea de romi de la Pata Rât pentru identificarea unor persoane suspectate de furt. CEDO a găsit că folosirea forței de către Poliție împotriva lui Augustin Lingurar și Trandafir Lăcătuş a fost excesivă și nejustificată în acele circumstanțe. Dl. Lingurar a fost aruncat la pământ de un polițist, iar dl. Lăcătuș a fost lovit cu un baston, deși nu a opus rezistență și a fost imobilizat de doi polițiști. Curtea consideră că aceste acte de violență au fost menite să dea naștere la sentimente de frică și inferioritate și de a umili. Nicio investigație nu a fost declanșată de autorități pentru a se verifica dacă acțiunile poliției reclamate de cei doi au fost necesare având în vedere comportamentul lor sau posibila rezistență”, se mai arată în decizie.

În 21 decembrie 2005, Augustin Lingurar, Trandafir Lăcătuș și Minerva Covaci au depus o plângere față de intervenția polițiștilor și jandarmilor, acuzându-i de abateri, violență verbală, atac, amenințări și distrugere prin foc, dar au pierdut atât la Curtea de Apel Cluj, cât și la Curtea de Apel Oradea, astfel că în 18 decembrie 2014 au chemat statul român în judecată la CEDO.

În urma deciziei CEDO, statul român trebuie să le plătească lui Lingurar și Lăcătuș câte 11.700 de euro, sumă reprezentând daune morale, la care se adaugă 3.100 de euro costuri și alte cheltuieli, în timp ce Minerva Covaci nu va primi nimic, deoarece nu a putut să aducă dovezi în sprijinul reclamațiilor formulate.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj au precizat, pentru EBS Radio, că nu au primit, până în acest moment, nicio informare oficială cu privire la acest caz.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: