Scenariul optimist pentru Autostrada Transilvania: încă 18 kilometri până la finalul anului

Șoferii ar putea circula până la sfârșitul anului pe încă 18 kilometri din Autostrada Transilvania. Este vorba de tronsonul dintre Iernut și Chețani, unde lucrările sunt finalizate în proporție de peste 60%.

Realizarea porțiunii de autostradă include și nodul rutier de la Iernut, care va înlocui sensul giratoriu provizoriu care pune în valoare cei 14 kilometri dintre Iernut și Ungheni.

Pentru ca lucrările să fie gata, constructorul trebuie să lucreze în continuare susținut.

„Constructorul este bine mobilizat, a ieșit foarte bine din iarnă, chiar a avut un avans foarte bun anul trecut. Dacă își menține ritmul de execuție așa cum a făcut anul trecut, în prima parte, sunt ceva șanse să fie gata în 2019. Foarte, foarte greu, dar cu o mobilizare exemplară, putem să visăm că în acest an am putea circula pe cei aproape 18 de kilometri de autostradă, între Chețani și Iernut”, spune administratorul Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea.

În 2018, constructorul italian de pe lotul Iernut – Chețani a avansat cu 40%, ducând lucrările la aproximativ 60%. În prezent stadiul acestora este de 63,2%.

În caz că va fi efectiv terminată, pentru ca porțiunea de 18 kilometri să poată fi utilizată este nevoie de finalizarea nodului rutier de la Chețani, de pe lotul Chețani-Câmpia Turzii.

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au cerut constructorului de pe acest tronson, unde lucrările sunt la doar 23%, să se concentreze pe realizarea acestui nod.

„Când am fost în vizitele pe șantier am văzut că pe lotul dintre Câmpia-Turzii și Chețani au adus tablierele, lucrau la structuri, mai au de făcut însă și terasamente, mai au anumite lucruri de făcut pentru care trebuie să crească mobilizarea. Le-am transmis să insiste pe nodul Chețani, astfel încât să putem da drumul circulației prin acel nod”, de declarat și purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu

Acesta a menționat că pe ambele loturi de pe distanța Câmpia-Turzii – Iernut graficele asumate de cei doi constructori prevăd încheierea lucrărilor în acest an.

În prezent, șoferii pot circula neîntrerupt pe 60 de kilometri din Autostrada Transilvania, între Nădășelu și Câmpia Turzii. Alți 14 kilometri, între Iernut și Ungheni, sunt deschiși circulației.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Ne poți asculta și aici: