Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Școlile vor fi închise vineri, din cauza gripei. Triajul elevilor va continua la revenirea la cursuri

Ministerul Educației a anunțat miercuri că școlile din întreaga țară vor fi închise și vineri din cauza creșterii numărului de cazuri de gripă.

Elevii nu vor merge la cursuri nici vineri, astfel că vor avea patru zile libere, în care nu vor fi expuși la riscul de a se îmbolnăvi. Decizia de a suspenda cursurile vineri a venit după ce Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a precizat că este important ca pe parcursul celor 4 zile libere copiii să fie ținuți pe cât posibil acasă și să nu fie expuși în colectivități.

De asemenea, triajul în școli va continua luni, când elevii se vor întoarce la cursuri.

În județul Cluj, elevii vor fi consultați de medici la intrarea în unitățile de învățământ, însă acolo unde nu există personal specializat, triajul va fi făcut de profesori.

„Pentru că numărul de școli este mai mare decât cel al personalului medical, s-a făcut solicitare de ajutor și la cadrele didactice. Acestea observă automat, chiar la prima oră, copiii care prezintă semne de viroză sau gripă. Aceștia vor fi imediat direcționați către cabinetele de medicină școlară, unde să fie evaluați, după care, în funcție de decizia medicului, urmează să fie izolați la domiciliu sau se vor reîntoarce în colectivitate”, a declarat pentru EBS Radio Mihai Moisescu, șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Numărul îmbolnăvirilor aproape s-a dublat în județul Cluj față de săptămâna trecută. Mai mult, autoritățile au dispus ca la Spitalul de Boli Infecțioase să funcționeze o linie suplimentară de gardă ca urmare a numărului mare de pacienți care se prezintă la consult la această unitate sanitară.

Potrivit raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel că și săptămâna anterioară acesteia. La nivel național, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% față de nivelul așteptat.

Conform specialiștilor, dacă numărul îmbolnăvirilor va crește la fel și în cea de a 3-a săptămână consecutiv, va fi declarată epidemia de gripă.

Alexandra Ogruțan

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X