Senatul a adoptat iniţiativa de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei

Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți.

Propunerea a fost adoptată cu 107 voturi.

Potrivit Mediafax, propunerea a fost adoptată cu 107 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 7 abțineri. Din totalul de 136 de senatori au fost prezenți în plen 127. Pentru adoptarea propunerii erau necesare voturile a două treimi dintre senatori.

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă artidolului 48 din Constituția României.

În actuala formă, legea prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie clară, astfel încât să nu existe posibilitatea legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Inițiativa cetățenească a fost adoptată de Camera Deputaţilor în mai 2017. Coaliţia pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături în favoarea acesteia.

Potrivit Constituției, după adoptarea de către Senat și Camera Deputaților, revizuirea este definitivă doar după aprobarea ei prin referendum.

Conducerea PSD a decis, în 1 septembrie, că referendumul pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituție va avea loc pe 7 octombrie. Anunțul a fost făcut de președintele partidului, Liviu Dragnea.

Sursa foto: senat.ro

Ne poți asculta și aici: