Sorina Pintea, pentru EBS Radio: Consiliul Județean, dacă dorește spital regional în Cluj, poate să vină inclusiv cu o parte de cofinanțare

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, pentru EBS Radio, că autoritățile clujene s-ar putea implica în construcția spitalului regional prin cofinanțarea lucrărilor, întrucât Guvernul caută acum surse pentru acoperirea costurilor.

 

Declarațiile ministrului Sănătății survin după ce președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a transmis Comisiei Europene o adresă oficială prin care solicită preluarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.

„Suma alocată României prin POR a fost de 150 de milioane de euro pentru trei spitale. Știm foarte bine cât costă un spital. Am prezentat draftul studiului de fezabilitate la Cluj, în momentul respectiv. Nu s-a pus problema nicio clipă să nu se acceseze aceste fonduri, nu s-a pus problema nicio clipă să nu se ceară suplimentarea acestor fonduri, am și cerut-o, dar s-a discutat și la Bruxelles acest lucru, numai că nu s-a mai dat niciun euro în plus, pentru că nu era de unde, pe POR. Nu văd de unde ar scoate Consiliul Județean, sau mă rog ideea asta de a accesa singuri aceste fonduri, dar CJ dacă dorește spital regional în Cluj el poate să vină inclusiv cu o parte de cofinanțare din bugetul local, pentru că Guvernul României caută surse de finanțare și nu s-a spus nicio clipă că nu vom accesa aceste fonduri și nu vom face spitalele. Ba chiar am cerut fazarea acestora, tocmai pentru a putea căuta surse de finanțare pentru toate cele trei spitale”, a declarat Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, suma alocată de Uniunea Europeană pentru cele trei spitale de urgență este de 150 de milioane de euro, sumă insuficientă însă.

Ministrul Sănătății susține că cererile de finanțare vor ajunge la Bruxelles până la sfârșitul acestui an. Cele trei spitale nu vor putea fi terminate înainte de 2023, crede Sorina Pintea. „În prima fază, după ce se vor depune cererile de finanțare, după ce se vor aproba aceste cereri, urmează procedurile de licitație. Procedurile de licitație din România știți cât durează. Și atunci, ca să nu fim în pericol să pierdem banii, am propus fazarea acestora, pe cele două etape: prima, până în 2020, și din 2020, a doua etapă. Oricum, în declarațiile mele anterioare de la Cluj am spus că este sigur că vom termina evantual în 2023, nicidecum mai repede, dacă începe construcția în 2019 sau în 2020 la început. Credeți că dacă se accesează alte fonduri europene, lucrurile merg mai repede? Eu nu cred”, a mai spus ministrul Sănătății.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/Ministerul Sănătăţii

Ne poți asculta și aici: