Start la idei pentru amenajarea de la zero a cartierului Sopor. A fost lansat concursul de soluții

A fost lansat concursul de soluții pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal al viitorului cartier Sopor. Pe o suprafață de peste 230 de hectare, aici urmează să fie amenajat primul cartier construit de la zero din România, după 1989.

Primăria clujeană a lansat astăzi concursul de soluții pe site-ul electronic de achiziții publice, bugetul alocat pentru acordarea premiilor fiind de aproape 3 milioane de lei.

O echipă de arhitecți și specialiști a lucrat câteva luni la realizarea temei de proiectare, una din dificultăți fiind dată de faptul că terenul vizat este deținut de peste 1.000 de proprietari.

Cea mai mare pondere a punctajului, respectiv 55% va fi acordată pentru valoare adăugată adusă de soluția propusă, cel mai mare număr de puncte urmând să fie alocat pentru „claritatea și calitatea conceptului – Felul prin care propunerea răspunde la provocările temei, caracterul inovator, organizarea strategică și spațială și claritatea modului de exprimare a conceptului”.

Alte aspect luate în calcul vizează organizarea circulației motorizate și nemotorizate, respectiv modul în care sunt puse în valoare spațiile verzi și adaptarea și etapizarea propunerilor de politici publice.

Satisfacerea necesităților tehnico-funcționale ale soluției propuse ocupă o pondere de 45 de procente în evaluare. La acest capitol, cel mai important aspect luat în calcul este cel al principiilor de proiectare.

Potrivit anunțului postat pe SICAP, după stabilirea câștigătorului va avea loc negocierea contractului cu municipalitatea, pentru realizarea efectivă a masterplanului viitorului cartierului.

Juriul competiției va fi alcătuit din Paolo Otaola- arhitect, Borislav Ignatov- arhitect, Bogdan Suditu- specialist geografie, Paola Rizzi- arhitect, Nicolas Triboi- arhitect, Ligia Subtirica – arhitect, Claudiu Salanta – arhitect, Daniel Pop – arhitect, Daniela Maier- arhitect, Anca Virginas- arhitect și  Dracea Razvan – arhitect.

Amenajarea viitorului cartier Sopor, de la zero, este unul dintre cele mai ample proiecte lansate de municipalitate. La dezbaterea organizată în luna ianuarie au participat peste 200 de persoane.

Primarul Emil Boc a anunțat recent că acesta va fi amenajat după conceptul de walkable city, ceea ce va permite locuitorilor să ajungă la orice obiectiv de interes public în maximum 20 de minute.

Ovidiu Cornea

Citește și:

Dezbatere pentru construirea cartierului Sopor, primul făcut de la zero în Cluj-Napoca în ultimii ani. Autoritățile le propun proprietarilor de terenuri din zonă să se asocieze

De unde trebuie începută modelarea de la zero a cartierului Sopor

Ne poți asculta și aici: