Startup Europe Summit | Inovații dezvoltate la Cluj: robotul-ospătar și sistemul inteligent care ajută la dirijarea avioanelor

Robotul care poate înlocui ospătarul, cel care poate îndeplini rolul de recepționer sau sistemul inteligent care poate ajuta la parcarea avioanelor. Acestea sunt doar câteva inovații prezentate la Startup Europe Summit Cluj, care se desfășoară în aceste zile în oraș.

Companii, dar și instituții de cercetare din Cluj pregătesc soluții pentru serviciile viitorului.

Robotul-ospătar, dezvoltat la Cluj

Robotul-ospătar este dezvoltat de Universitatea Tehnică în colaborare cu o firmă privată. Acesta poate satisface nevoile unui client de la alegerea meniului până la servirea acestuia. „Ajută cu vizualizarea. De exemplu, avem model 3D pentru un obiect, de exemplu un model pentru un tort sau o pizza. Este mai intuitiv și este 3D. Robotul este un robot de tip autonom, care se poate deplasa singur și poate prelua o comandă și poate să livreze ceea ce am comandat din meniul virtual. Știe să se deplaseze în zona prestalită, poate să și ocolească obstacole și astfel poate să lucreze într-un mod autonom”, a declarat Levente Tamas, cercetător la Universitatea tehnică din Cluj-Napoca.

Acesta speră ca robotul-ospătar să ajungă repede pe piața românească, întrucât astfel de invenții sunt funcționale deja în New-York.

Mini-robot pentru hoteluri

Specialiștii unei alte companii clujene lucrează la posibila adaptare a unui roboțel folosit în prezent în servicii medicale din Japonia. „Sota e folosit deja de colegii din Japonia și scopul acestuia este să fie un companion pentru persoanele în vârstă care ajung să trăiască singure. Spre exemplu, dacă persoana respectivă are un tratament la anumite ore, Sota îl va întreba: Ți-ai luat medicamentul? Dacă nu, SOTA îl va ruga să și-l ia. De asemenea, Sota poate să verifice cum e vremea afară, iar dacă vremea este bună să îndemne persoana respectivă să iasă la plimbare, să facă un pic de mișcare”, a declarat, pentru EBS Radio, Bogdan Bustan, inginer în cadrul echipei de cercetare a companiei clujene.

Acum, cercetătorii clujeni încearcă să găsească noi utilizări ale robotului, potrivite pentru piața românească. „Pentru firmele care doresc să facă un sistem de hostess, spre exemplu la un hotel: ajungi seara târziu, nu ai un recepționist care să lucreze în schimbul trei, iar Sota cu un mic senzor lângă, dacă ai un QR Code să scanezi, și să spună: Bună seara domnu, vă mulțumim pentru rezervare, cheia dumneavoastră este X și să deblocheze un mic dulăpior. Și tu să-ți iei cheia de acolo și să te duci liniștit în hotel. Cam astea ar fi aplicațiile lui Sota și în România”, a mai spus Bogdan Bustan.

Sistemul care ajută la dirijarea avioanelor

O altă soluție inovativă care utilizează inteligența artificială, aflată momentan în stadiu experimental, ar putea fi folosită atât la aterizarea avioanelor, cât și în mașinile autonome.

Sistemul poate fi împărțit în trei funcționalități de inteligență artificială, potrivit lui Dorin Clisu, external business delivery în cadrul companiei care a dezvoltat soluția. „Primele două componente folosesc imaginile de la o cameră 3 D și identifică poziția corporală, un schelet virtual, expresiile feței, o estimare de vârstă, dacă persoana este supărată, surprinsă, bucuroasă sau are o stare neutră, pe baza unor procente, probabilități. Cea de-a treia componentă poate să recunoască semnalele corporale. De exemplu, aici avem un joc cu un avion, iar noi stând în fața camerei simulăm activitatea muncitorului de pe aeroport care ghidează și ajută pilotul să parcheze avionul la fix. Noi făcând aceste semnale din mâini, care sunt standard la nivel internațional, am antrenat sistemul de inteligență artificială să recunoască aceste semnale și practic putem controla și dirija acest pilot virtual”, explică Dorin Clisu.

În realitatea concretă, „omul face semnalul, iar această cameră ar fi montată pe avion, ar fi integrată cu sistemul de siguranță al avionului și îi face munca pilotului mai ușoară și mai sigură”.

„Un alt studiu de caz la care lucrăm este identificarea semnalelor polițistului rutier, de a încetini, opri sau accelera în intersecție. O mașină autonomă ar avea integrat acest sistem pe care l-am dezvoltat și recunoscând aceste semnale poate să acționeze nu doar pe baza semafoarelor sau a semnelor de circulație, care deja știm foarte bine că sunt limitate. Discutăm de posibile proiecte practice în următorii 5-10 ani”, spune Dorin Clisu.

Roboții, dar și alte soluții inovative pentru construcții sau realizarea de mașini autonome au fost prezentate cu ocazia Startup Europe Summit, care se desfășoară la Cluj-Napoca.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: