Tarifele mai mari și scăderea numărului de parcări în centru îi alungă pe șoferi spre parkingurile din zona semicentrală

Numărul limitat de locuri de parcare din centrul Clujului, dar și recenta creștere a tarifelor din zona 1 îi alungă pe șoferi spre parkingurile din zona semicentrală a orașului.

Numărul de abonamente a crescut de cinci ori

Parkingul de la Sala Polivalentă și-a dublat numărul de clienți în ultimul an, în timp ce la Cluj Arena numărul de abonați a crescut și mai spectaculos. Asta și în condițiile în care tariful este de 1 leu pe oră, iar abonamentele lunare variază între 40 și 60 de lei. Parcarea mașinii la Cluj Arena și continuarea drumului pe jos sau cu autobuzul până în centru este o variantă accesată de tot mai mulți clujeni.

„Sunt foarte încântată de această alternativă, mai ales că în centru sunt destul de limitate locurile și foarte scumpe…”, spune o clujeancă. „Decât să mă duc cu mașina în centru prefer să o las aici și să mă duc pe jos, pentru că 10 minute faci pe jos de aici până în centru. Dacă mergi acolo, te învârți 20 de minute să găsești un loc de parcare, deci automat e timp câștigat”, susține un tânăr care are abonament la Cluj Arena.

Numărul de abonați ai parkingului de la Cluj Arena a crescut în ultimul an și jumătate de la 60 la aproape 300, cât este și capacitatea acestuia. Programul clienților diferă, astfel că există intervale în care zeci de locuri rămân disponibile. „În momentul de față avem un grad de ocupare care variază între 85 și 90%, cu siguranță vom avea un grad de ocupare la sfârșitul anului de 100%. Este o creștere foarte mare ținând cont că în urmă cu un an și jumătate aveam un grad de ocupare de 30%”, explică directorul Radu Rațiu.

Rata de ocupare a scăzut la parkingul de la Primărie

Gradul de ocupare în timpul zilei la parkingul de la Sala Polivalentă, care are 400 de locuri, s-a dublat, până la 50%.

Pe de altă parte, gradul de ocupare al parkingului Primăriei de pe strada Moților este în scădere față de anii precedenți. Asta și în condițiile în care aici tariful este de 7 lei pe oră, iar la staționarea de peste 2 ore se taxează dublu. Aici abonamentele au fost eliminate încă din 2018.

„Rata de ocupare a scăzut din momentul în care am majorat tarifele, deci practic am făcut ca multă lume să își găsească alte alternative și să migreze spre alte parkinguri și spre alte zone care sunt mai ieftine. Obiectivul principal ăsta este, să asigurăm un grad cât mai mare de disponibilitate, în care omul dacă are o problemă în zona centrală să poată să vină să își rezolve această problemă într-o oră maxim două ore”, spune viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Potrivit acestuia, în fiecare zi în Parkingul de la Primărie ajung, în medie, 1.350 de mașini.

În parkingurile de la Cluj Arena, Sala Polivalentă și de pe strada Moților sunt peste 1.100 de locuri de parcare.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: