Theresa May insistă ca Acordul Brexit să fie renegociat, deşi UE exclude această posibilitate

Premierul Marii Britanii, Theresa May, vrea să ceară Uniunii Europene renegocierea Acordului pe tema Brexit, afirmă surse guvernamentale de la Londra, deşi Bruxellesul a exclus această posibilitate.

Theresa May becomes Prime Minister, Downing Street

Theresa May le-a transmis celorlalţi membri ai Guvernului de la Londra că vrea să ceară redeschiderea negocierilor cu UE, informează Mediafax.

Camera Comunelor, care a respins deja Acordul Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul, va organiza o serie de voturi pentru aprobarea unor amendamente. Problema este că noua formă a Acordului care ar fi aprobat de parlamentarii britanici trebuie prezentată şi Uniunii Europene, care a avertizat că proiectul de tratat nu va fi renegociat.

Uniunea Europeană va introduce controale vamale la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relaţie bilaterală.

„Dacă vreţi să fac speculaţii asupra a ceea ce s-ar întâmpla în Irlanda în scenariul unui Brexit fără acord, cred că este destul de evident că vom avea o frontieră solidă, iar angajamentele asumate prin Acordul din Vinerea Mare şi toate lucrurile pe care le-am făcut de ani de zile prin instrumente şi programe vor trebui în mod inevitabil să fie adaptate. Sigur că noi vrem pace, sigur că susţinem Acordul din Vinerea Mare, dar acestea sunt efectele scenariului Brexitului fără acord”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Partidul Democratic Unionist (DUP), care asigură majoritatea parlamentară a Guvernului Theresa May, a denunţat avertismentele „beligerante” ale Uniunii Europene privind introducerea controalelor la frontiera irlandeză în cazul unui Brexit fără acord. „Încă o înşelăciune beligerantă din partea UE în încercarea disperată de a creşte mizele. Nu a funcţionat până acum şi nu va funcţiona nici acum”, a declarat, prin Twitter, Sammy Wilson, un purtător de cuvânt al formaţiunii nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist (DUP).

Downing Street a transmis, potrivit site-ului Politico.eu, că Marea Britanie va face „tot ce este posibil” pentru a evita reintroducerea controalelor la fronrtiera irlandeză.

Ministerul irlandez de Externe a comunicat: „Indiferent de Brexit, Guvernul britanic va avea permanent responsabilităţi, în calitatea de co-garant al Acordului din Vinerea Mare, pentru a se asigura că, inclusiv în lipsa unui acord, nu vor fi reinstituite controale la frontieră. Noi nu vom accepta frontieră pe insulă şi, prin urmare, nu facem planuri pentru acest scenariu”. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană riscă să afecteze modul de implementare a Acordului din Vinerea Mare (semnat în 1998), care a permis încheierea conflictului nord-irlandez.

Sursa foto: tmay.co.uk

Ne poți asculta și aici: