Brexitul se amână până în 31 octombrie

Liderii Uniunii Europene şi premierul Marii Britanii, Theresa May, au acceptat amânarea Brexit până pe data de 31 octombrie 2019, a anunţat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, la finalul unui summit extraordinar al Consiliului European, care a fost marcat de divergenţe franco-germane.

Pe lângă amânarea Brexit până pe 31 octombrie, liderii europeni au stabilit o evaluare a situaţiei în luna iunie, pentru a determina dacă este cazul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană chiar pe 30 iunie, data solicitată iniţial de premierul britanic Theresa May, informează surse diplomatice, citate de cotidianul The Guardian.

Clauza privind posibilitatea producerii Brexit în iunie a fost introdusă pentru a atenua temerile președintelui francez Emmanuel Macron care a cerut garanții că Marea Britanie va organiza în mod corespunzător alegerile europarlamentare din luna mai.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a confirmat informația privind amânarea Brexit până pe 31 octombrie, precizând că va prezenta Theresi May planul liderilor UE chiar în această noapte, pentru a obține și acordul părții britanice.

„UE-27 a convenit asupra unei prelungiri a art. 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red). Mă voi întâlni acum cu premierul Theresa May pentru acordul guvernului britanic”, afirmă Tusk într-un mesaj pe Twitter, preluat de Mediafax, postat la finalul unui summit extraordinar al Consiliului European, care s-a prelungit târziu în noapte în contextul în contextul disputelor între liderii UE privind durata amânării Brexit.

Tusk a anunțat ulterior, după aproximativ o oră, că Theresa May a acceptat oferta UE privind o amânare flexibilă a procesului Brexit până pe 31 octombrie. „UE-27/Marea Britanie au convenit asupra unei amânări flexibile până la 31 octombrie. Asta înseamnă alte șase luni în care Marea Britanie să găsească cea mai bună soluție posibilă”, a scris Tusk pe Twitter.

Premierul britanic Theresa May a declarat că își dorește ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană cât mai curând posibil, explicând că liderii UE au acceptat că Regatul Unit ar putea părăsi Blocul comunitar chiar înainte de luna octombrie, în cazul ratificării acordului de Brexit.

Franța și Germania au fost poziții diametral opuse în această privință, Parisul adoptând o atitudine dură în ceea ce privește amânarea pe termen lung a procesului Brexit, în timp ce Germania s-a pronunțat în favoarea unei amânări până pe 31 decembrie.

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat, la summitul extraordinar al Consiliului European, că amânarea Brexit dincolo de 30 iunie ar putea submina Uniunea Europeană, potrivit mai multor surse diplomatice citate de cotidianul The Independent.

Atitudinea dură a Parisului privind durata amânării Brexit a numulțumit diplomații din unele state membre, care au afirmat că poziția Franței a generat și mai multe incertitudine.

„Comportamentul lor este enervant, doar pentru a arăta cât de importanți şi puternici sunt”, a declarat un alt diplomat UE. „El se află într-o situaţie un pic schizofrenică – publicul (său) intern îi cere să fie dur cu Marea Britanie din motive istorice. Pe de altă parte, Franţa este printre cele mai afectate state în cazul oricărui Brexit fără acord”, a afirmat un alt diplomat despre poziția președintelui Franței.

Premierul britanic Theresa May a semnalat miercuri că ar fi dispusă să accepte o ofertă UE privind amânarea Brexit pe termen lung, atât timp cât Marea Britanie va putea părăsi Blocul comunitar în momentul ratificării acordului de Brexit.

„Scopul acestui summit este de a conveni o amânare ce ne oferă mai mult timp să convenim o înțelegere care să ne permită să părăsim UE într-o manieră ordonată”, a declarat May, înainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles.

„Ceea ce contează, cred, este că am solicitat o amânare până la 30 iunie, dar ceea ce este important este că orice amânare ne permite să plecăm în momentul în care ratificăm un acord de retragere. Aș că, am putea ieși chiar pe 22 mai și să începem să ne clădim un viitor mai strălucitor”, a explicat premierul britanic.

Sursa foto: Facebook/BrexitWiki

Ne poți asculta și aici: