TIFF.18 | Peste 100.000 de participanți și zeci de evenimente sold-out

Săli pline, sute de invitați speciali, proiecții cu casa închisă, premiere absolute, concerte și cine-concerte, petreceri memorabile și masterclass-uri de excepție. Asta a adus la Cluj ediția de majorat a TIFF, în ciuda vremii capricioase.

Peste 130.000 de iubitori de film au participat la Cluj-Napoca la TIFF între 31 mai și 9 iunie. Potrivit reprezentanților TIFF, recordul de bilete vândute stabilit anul trecut a fost menținut: 95.000. Asta în condițiile în care festivalul a continuat să ofere, și la această ediție, zeci de evenimente la care accesul publicului este liber.

Două dintre cele mai așteptate filme de către cinefilii români au stabilit și recordurile de spectatori. Premiera mondială Parking, cel mai nou lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, a fost urmărită în sălile de cinema de peste 3.000 de persoane, în timp ce Durere și Glorie (Pain and Glory), în regia lui Pedro Almodóvar, a atras peste 3.300 de spectatori.

Căderea Imperiului American (The Fall of the American Empire, r. Denys Arcand), a rulat în aer liber în ultima seară a celei de-a 18-a ediții TIFF și a adunat peste 2.000 de cinefili în centrul orașului.

Printre evenimentele speciale care au înregistrat cele mai mari încasări s-a numărat Gala de decernare a Trofeului Transilvania pentru întreaga contribuție adusa cinematografiei mondiale, în cadrul căreia actorul Nicolas Cage a urmărit thrillerul Face/Off alături de spectatorii veniți să-l vadă la Casa de Cultură a Studenților.

La Gomera, cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, a rulat pentru prima dată în România la TIFF, iar cele patru proiecții din secțiunea Film Food, urmate de cinele special pregătite de chefi de top, s-a aflat printre cele mai populare evenimente ale ediției.

Mai mult, toate filmele incluse în Competiția Oficială și Zilele Filmului Românesc s-au proiectat cu casa închisă, sălile de cinema dovedindu-se neîncăpătoare pentru miile de iubitori de film, au mai arătta organizatorii.

Surpriza ediției pentru cinefilii care nu au putut fi prezenți la Cluj a fost lansarea TIFF Unlimited, platforma de video streaming a festivalului, disponibilă oriunde în România, pe tot parcursul anului, cu filme noi la fiecare două săptămâni.

Inaugurată de regizorul Michel Gondry în chiar prima zi de TIFF, Uzina filmelor de amatori va rămâne deschisă până în 31 iulie, pentru toți cei care doresc să trăiască experiența de a-și crea propriul film.

Ediția cu numărul 19, TIFF 2020 va avea loc între 29 mai și 7 iunie.

Fotografii realizate pentru TIFF de Marius Mariș, Nicu Cherciu și Chris Nemeș

Ne poți asculta și aici: