Tinerii liceeni clujeni sunt foarte interesați de filme, dar puțini le văd la cinema

Tinerii își consumă pasiunea pentru film în privat. Asta este concluzia directorului artistic al TIFF, Mihai Chirilov, după discuțiile pe care le-a avut cu tinerii.

EducaTIFF este unul dintre programele menite să atragă tinerii la cinema

Tinerii, în special cei care au împlinit 18 ani, au fost invitați să participe, în cadrul TIFF, la o campanie care le este dedicată. Asta pentru că și festivalul a ajuns la majorat.

Chiar dacă TIFF propune constant numeroase filme adresate publicului tânăr, adeseori acestea nu ajung la audiența dorită. Problema este semnalată și de organizatorii altor festivaluri de film din lume, nu doar de cei ai festivalului de la Cluj-Napoca.

„Am făcut un casting cu toți cei care fac 18 ani din Cluj. Au venit foarte mulți, o generație, într-adevăr, pasionată de film. 90% dintre ei mi-au spus că adoră filmul, se uită la film, dar doar 10 dintre ei mi-au spus că vin la TIFF, sau merg la film la cinema. Este ceva acolo care ține de proximitatea lor cu vârsta noastră, e felul de a fi rebeli, de a-și consuma această pasiune pentru film în privat”, spune directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

Chiar dacă ajung sporadic și la cinema, prima opțiune pentru liceeni este vizionarea filmelor acasă.

„Mă uit la filme destul de des, acasă. E mult mai confortabil să stau acasă în pat să mă uit la filme decât în scaun la cinema”, spune o tânără.

„Prefer acasă, am și abonamente și Netflix și mi-e mai ușor. La cinema merg doar dacă sunt ceva premiere”, a spus și un tânăr.

Numărul liceenilor care ajung în sălile de cinema în cursul anului nu este foarte mare, admite și managerul cinematografului Victoria, Gabriela Bodea.

În schimb, tot mai mulți elevi de școală primară și gimnaziu descoperă experiența unui film văzut, alături de profesori, la cinema.

„Cred că este cu totul alta experiența de a vedea orice film la cinema, decât cea de a-l vedea acasă, în intimitate. Începând cu experiența socializării cu prietenii, pe urmă confortul pe care ți-l oferă o sală de cinema, ești pur și simplu ca hipnotizat, intri într-o transă prin care și creierul ți se deconectează de la treburile celelalte ale zilei, prin sistemul de sonorizare, prin imaginea care te cuprinde, te învăluie”, a explicat Gabriela Bodea

La Cluj există mai multe programe de film adresate tinerilor, precum „EducaTIFF”, „Haide la cinema și ești cineva” sau „Young Audience Award”.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: