TIFF.18 | Studioul de producție din Cluj, deschis pentru amatori. Mai mulți tineri au filmat un scurt metraj inspirat de filmul de Oscar al lui Michel Gondry

Cinefilii își pot crea propriul film, la TIFF, în cadrul proiectul interactiv „Uzina Filmelor de Amatori”. Decorurile pregătite de organizatori îi pot transpune pe participanți în cele mai diverse povești.

Timp de trei ore, amatorii de creație cinematografică au la dispoziție un studio de producție. Totul, de la scenariu, distribuție, regie, până la crearea coloanei sonore, este realizat de către participanți, sub îndrumarea instructorilor, în cadrul TIFF.

Studioul și-a deschis porțile pentru amatori cu câteva ore înainte de startul celei de a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

„Oricine poate să se înscrie pe site-ul uzinadefilme.com și, efectiv, trebuie doar să vină aici cu mâinile în buzunar și cu creativitatea la ei. Noi punem la dispoziție tot. Am construit 15 decoruri individuale pe care le punem la dispoziție publicului larg, împreună cu tot materialul audiovizual necesar pentru a realiza filme”, a declarat Claudia Droc, coordonatorul Sezonul România Franța la TIFF.

Primii amatori de producții cinematografice au ajuns deja pe platourile de filmare.

Proiectul este un concept creat de renumitul regizor, scenarist si producator francez, Michel Gondry.

„Să aducem oamenii la un loc și să realizăm o poveste într-un mod liber. Asta motivează oamenii, pentru că asta este distractiv”, a declarat Michel Gondry.

Michel Gondry, regizorul filmul Eternal Sunshine of the Spotless Mind, pentru care a și fost premiat cu Oscar pentru scenariu original, este creatorul acestui proiect.


Primii curioși au ajuns deja pe platourile de filmare. Ioana face parte din echipa de tineri care a gândit un scurtmetraj inspirat tocmai de scenariul care i-a adus un premiu Oscar lui Michel Gondry.

„Proiectul mi se pare o oportunitate extraordinară de a vedea ce înseamnă cinematografia în spatele camerelor. Cred că e un exercițiu foarte bun să ne stimulăm creativitatea. Am venit cu câțiva colegi și câțiva prieteni și am ales să facem o reproducere într-un stil românesc a filmului, doar că la noi mintea a fost înlocuită cu micul cu muștar, am ales ca gen să fie comedie”, a explicat Ioana.

Evenimentul inaugurează, practic, studioul din cadrul Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative, un proiect inovativ în regiune.

Investiția în acest studio a fost de peste 58 de milioane de lei și a fost posibilă și datorită finanțărilor europene.

„Ne bucurăm să inaugurăm studioul de film, o componentă important a acestui centru, în cadrul TIFF. Este o investiție de peste 58 de milioane de lei, finanțată din fonduri europene în proporție de 50%. Practic, scopul acestei infrastructuri este de a facilita dezvoltarea firmelor din industriile creative”, a punctat și Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare locală în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Proiectul „Uzina de Filme pentru Amatori” va funcționa în Cluj-Napoca până la sfârșitul lunii iulie în cadrul CREIC.

TIFF.18 începe în această seară și aduce la Cluj-Napoca peste 220 de proiecții în săli de cinema și în aer liber, concerte, discuții cu personalități din industria cinematografică și multe alte evenimente.

Text și foto: Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: