Több mint 200 film a nagyvilágból a TIFF-en

Több mint 200 filmet vetítenek idén a nagyvilágból a kolozsvári TIFF-en.

„The Purity of Vengeance”

A Berlinálé fődíjasa, minden idők legnagyobb bevételt termelő dán filmje és egy Bertolucci-klasszikus film is szerepel a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál eddig bejelentett programjában.

Rekonstrukció (Reconstruction) című debütfilmje után minden idők legnagyobb bevételt termelő dán filmjével, A 64-es betegnaplóval (The Purity of Vengeance) tér vissza a TIFF-re Christoffer Boe.

A 2019-es Berlinálén Arany Medve-díjat nyert Synonyms (r. Nadav Lapid) főszereplője egy izraeli katona, aki Párizsba költözik és eldönti, hogy szakít a múltjával, annyira, hogy többé meg sem szólal az anyanyelvén. Miközben francia szavakat ismételget, és arra vágyik, hogy egy másik kultúra „örökbe fogadja”, mégsem tud szabadulni valódi önmagától.

Bemutatják a világ fesztiváljait bejáró An Elephant Sitting Still (Da xiang xi di er zuo) című filmet, Hu Bo kínai író első, és utolsó filmjét, a forgatás után nem sokkal ugyanis a rendező meghalt. A film három férfiról szól, akiknek menekülniük kellett a közösségükből.

A San Sebastian-i Filmfesztivál nagydíjasa, az Entre Dos Aquas (r. Isaki Lacuesta) 12 év után folytatja a La Leyenda del tiempo című filmből ismert roma testvérpár történetét. A helyzet kilátástalan: úgy tűnik, a spanyol kisváros peremén élő testvérpárnak nincs esélye kedvezőbb jövőre.


Entre Dos Aquas

Visszatér a TIFF-re a fesztivál egyik törzsvendége, Sebastian Lelio legújabb filmjével, a díjnyertes Gloria angol nyelvű remake-jével, a Gloria Bell-el. A színésznő tündököl az elvált, de egy váratlan szerelmi örvénybe kerülő középkorú nő szerepében.


Gloria Bell

Pálfi György Az Úr hangja (His Master’s Voice) című Stanislaw Lem-adaptációja is szerepel a fesztivál műsorán. A film főszereplője egy fiatal férfi, aki rég kivándorolt apját keresvén utazik az Egyesült Államokba.


His Master’s Voice (Az Úr hangja)

Az eddigi felhozatal egyik legellenállhatatlanabb filmje a szervezők szerint a The Bra című német-azeri koprodukció, amelyben egyáltalán nincs párbeszéd, de azért is különleges, mert feltűnik benne Maia Morgenstern. Veit Helmer abszurd, de kedves vígjátéka egy mozdonyvezetőről szól, aki a nagy Ő keresésére indul, miután egy melltartót talál a mozdonyára akasztva.

Denys Arcand Arany Pálmára és Oscar-díjra jelölt rendező Az amerikai birodalom bukása (La chute de l’empire americain) című filmjét is láthatjuk Kolozsváron, amelynek főszereplője akaratán kívül válik egy rablás résztvevőjévé, majd a modern kor Robin Hoodjává.

Az 1990-es olaszországi focivilágbajnokság idején játszódik Paolo Virzi (Őrült boldogság/ La pazza gioia) új vígjátéka, a vb hivatalos himnuszára utaló címet viselő Notti Magiche, amelyben három forgatókönyvírót vádolnak egy filmproducer meggyilkolásával, az előzetes letartóztatásban pedig az olasz mozi fénykoráról anekdotáznak.

A 2018 végén elhunyt Bernardo Bertoluccira a rendező A megalkuvó (Il conformista) című 1970-es filmjének vetítésével emlékezik a TIFF.

A fesztivált május 31. és június 9. között szervezik meg Kolozsváron – tudtuk meg a rendezvény hivatalos közleményéből.

A felvételek forrása: tiff.ro/ port.hu

Ne poți asculta și aici: