Tranzacțiile imobiliare au scăzut cu 20% într-un an la Cluj. Specialiștii cred că este un semn de stabilizare a pieței

Peste 27.000 de tranzacții imobiliare s-au înregistrat în primele zece luni ale anului în județul Cluj, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cifra este cu o cincime mai mică decât cea înregistrată în primele zece luni din 2017, când aproape 35.000 de tranzacții au fost realizate la Cluj.

Datele cumulează atât tranzacțiile cu terenuri, cât și cele cu apartamente. Specialiștii cred că acesta este un semn de stabilizare a pieței. „E destul de evident pentru oricine din piață faptul că nu a fost un an atât de dinamic ca și anul trecut, în sensul în care probabil că ajungem la niște valori mai normale, în care prețurile nu mai cresc atât de spectaculos ca și anii trecuți, ele se stabilizează, cumpărătorii devin mai maturi. E până la urmă un fenomen normal. Ce s-a întâmplat anii trecuți era oarecum anormal, prin acele creșteri foarte mari”, a declarat, pentru EBS Radio, Radu Lucaciu, consultant imobiliar.

Un alt specialist susține că scăderea tranzacțiilor a afectat în special apartamentele vechi. „Clienții care apelau la credite și care erau clienți principali pentru imobilele vechi au stat un pic în expectativă să vadă ce se întâmplă cu ROBOR-ul și asta s-a văzut și în interesul clienților de a accesa un credit. În schimb, apartamentele din blocurile noi în zone foarte bune, foarte bine construite și la prețuri bune se vând ca pâinea caldă”, susține consilierul imobiliar Tudor Marc.

Specialiștii consultați de EBS Radio susțin că datele de la Cadastru nu sunt cele mai elocvente în ceea ce privește dinamica tranzacțiilor. „Datele de la Cadastru pot să nu fie cele mai elocvente pentru piață, prin simpul fapt că se poate ca într-o anumită perioadă de timp să se edifice un ansamblu mare rezidențial și atunci să iasă CF-urile. Tranzacțiile finale doar atunci se întâmplă, după momentul când au ieșit CF-urile, deși ele pot fi contractate cu patru-cinci luni, poate chiar un an înainte”, mai spune Radu Lucaciu.

Citește și: Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari prețuri la apartamente

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: