UBB a deschis un laborator de nanotehnologie pentru studenții chimiști. Investiția de 25.000 de euro a fost făcută cu ajutorul unei fundații din Ungaria

Studenții Facultății de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai au la dispoziție un laborator de nanotehnologie dotat cu echipamente și instrumente în valoare de 25.000 de euro.

„Aici se vor desfășura activitățile de laborator din cadrul programului de studiu de master în limba maghiară, Chimia şi ingineria nano- şi biomaterialelor. Punem accent mare pe partea practică a programelor de studiu, care este chiar cerută de studenții noștri. Așadar este important să existe astfel de spații unde studenții vor putea efectua de la alfa la omega, în mod autonom, sintezele de materiale studiate, sub coordonarea profesorilor. În noul laborator toate mijloacele sunt asigurate ceea ce privește activitățile individuale sau de grup. Laboratorul va fi folosit desigur pentru activitățile de cercetare, având în vedere că programul de studii de master se leagă strâns de direcțiile de cercetare ale facultății”, a declarat dr. Réka Barabás, prodecan al facultății.

Laboratorul este dotat cu echipamente și instrumente cum ar fi balanțe analitice, agitatoare magnetice cu control electronic al vitezei de agitare și al temperaturii pentru sinteza materialelor, băi de apă cu ultrasunete (pentru dispersarea nano-aditivilor; pH metru, băi de apă termostatată și un compresor de mare putere pentru pistolul tip MasterJet marca Saint-Gobain.

Noul laborator didactic al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică va fi folosit de studenții masteranzi ai liniei române și maghiare în activitățile lor de laborator, au precizat reprezentanții UBB Cluj.

Dotarea cu aparatele de măsurat și cu echipamente a fost realizată cu ajutorul finanțării obținute din partea unei fundații din Ungaria.