Ultimele zile în care mai poate fi vizitat turnul Bisericii Sfântul Mihail

Clujenii mai pot vizita doar în această lună turnul Bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii. Clădirea simbol a Clujului are o vechime de peste 600 de ani și a intrat recent în renovare. Lucrările ar urma să dureze trei ani.

Lucrările de renovare a Bisericii Sfântul Mihail vor dura trei ani. FOTO: Cristina Năstasă, EBS Radio

Cei interesați vor putea urca în turnul bisericii luni și marți, între orele 10.00 și 18.00, în cadrul evenimentului Zilele Culturale Maghiare, care se desfășoară între 19 și 26 august.

„Biserica intră în renovare, va fi închisă publicului, încă nu știm dacă parțial sau total. Deocamdată se închide total, fiindcă va fi un șantier. Atât am putut să ne înțelegem cu executanții lucrărilor, să ne lase să urcăm două zile în turn”, a explicat Szabo Lilla, directorul de program al evenimentului.

Până la ediția din acest an, turnul bisericii putea fi vizitat zilnic în perioada Zilelor Culturale Maghiare. „De fiecare dată am avut un număr record de vizitatori. Anul trecut au fost aproximativ 800, iar acum doi ani 700”, a adăugat Szabo Lilla.

Accesul în turn este permis doar în grupuri restrânse, de 20-30 de persoane, întrucât se face printr-un culoar îngust, pe scări din lemn.

Actualul turn al Bisericii Sfântul Mihail a fost ridicat între 1837 și 1860, în stil neogotic. Anterior, biserica Sfântul Mihail, a cărei construcție a început în secolul XIV, a avut alte două turnuri. Primul dintre ele a fost construit în secolul XVI, dar a fost distrus de un incendiu la sfârșit de secol XVII. Reconstrucția turnului, în stil baroc, a rezistat doar 19 ani, până în 1763, când a fost distrus de un cutremur.

Ne poți asculta și aici: