Reprezentantul Arhiepiscopiei Cluj despre referendum: „E un semnal de alarmă. Biserica să găsească un limbaj prin care să comunice cu societatea”

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe au fost surprinși de rezultatul referendumului, dar cred că acum trebuie să existe un dialog mai constructiv cu societatea.

18,61% dintre clujenii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Prezența sub așteptări la referendum i-a surprins și pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, care au sprijinit public inițiativa Coaliței pentru Familie de modificare a Constituției.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, Bogdan Ivanov, speră că această experiență va conduce, totuși, la un dialog mai constructiv între Biserică și societate.

„Foarte ușor se ideologizează orice temă în societatea noastră. Și în momentul în care vorbim de ideologii, vorbim de foarte multă intransigență și de foarte puțină disponibilitate de dialog. Este, după părerea mea, un semnal de alarmă care trebuie sa dea de gândit pe viitor. Cum anume Biserica poate să găsească un limbaj prin care să comunice cu societatea, cu cei, să spunem, neînregimentați sub nicio formă politică și mai ales cum să rămână o Biserică deschisă, a tuturor”, a declarat pentru EBS Radio Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Politologul clujean George Jiglău consideră, însă, că agresivitatea limbajului atât din partea unor promotori ai referendumului, cât și a unei părți a opozanților, lasă puțin spațiu de dialog. În opinia lui, prezența scăzută la vot a fost cauzată de ambiguitatea cu care a fost prezentată tema în ochii cetățenilor.

„Nu neapărat tema în sine cred că e neinteresantă. Pur și simplu cred că au fost foarte mulți pași pe care din punt de vedere rațional un cetățean trebuia să-i parcurgă ca să vadă miza acestui referendum. De ce e nevoie să scimbăm în Constituție atâta vreme cât oricum nu sunt permise căsătoriile între persoanele de același sex prin felul în care s-a făcut campanie, prin faptul că s-a încercat nu schimbarea unei legi, ci intrarea în Constituție, care e un document cu valoare și care trebuie explicat foarte bine. Cred ca toate acestea s-au acumulat în lipsa de interes pe care o vedem reprezentată prin prezența foarte scăzută la vot”, a declarat pentru EBS Radio politologul George Jiglău.

În județul Cluj, prezența la referendum a fost de 18,61%, iar la nivel național de 20,41%.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: